Мария Габриел: Турция играе ключова роля в евро-средиземноморските отношения

заседание

Сирийската и иракската криза, транснационалните бойци и миграцията са предизвикателства, изискващи засилване на сътрудничеството между ЕС и Турция

Под председателството на Мария Габриел, ръководител на българската делегация в ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП по въпросите на евро-средиземноморските отношения, работната група на ЕНП Евромед обмени мнения с посланик Селим Йенел, ръководител на мисията на Турция към ЕС. Разгледани бяха въпросите на сътрудничеството между ЕС и Турция, както и ролята на Турция в региона на Средиземно море.

 

Посланик Йенел подчерта общите предизвикателства пред ЕС и Турция, водещо сред които е положението в Сирия и Ирак. Той наблегна на миграционните последици от кризите в страните от Средиземноморието, припомняйки, че Турция посрещна 2 милиона бежанци. Специално внимание беше обърнато на сътрудничеството между ЕС и Турция в борбата срещу явлението транснационални бойци, които се присъединяват към терористичната групировка „Ислямска държава”

 

Мария Габриел повдигна два основни въпроса, подчертавайки първо многостранното измерение на сътрудничеството в борбата срещу тероризма. „За ЕС и Турция е важно да разберат, че въпросите, свързани със сигурността, изискват всеобхватно сътрудничество, както и привличането на партньори като Африканския съюз и Арабската лига”, заяви зам.-председателят на Групата на ЕНП. На следващо място тя открои проблема с усилване трафика на мигранти в Средиземно море чрез кораби-фантоми, като постави въпроса за ангажимента на Турция по този проблем.

 

„Турция е важен стратегически партньор на ЕС. Необходимо е засилване на сътрудничеството, включително в рамките на парламентарните отношения, за да отговорим на предизвикателствата. Многостранното сътрудничество е ключов фактор в настоящата ситуация”, заключи Мария Габриел.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене