ВИДЕО: Благоевградската общественост сведе глава пред Гоце Делчев

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Благоевградската общественост отбеляза 143-годишнината от рождението на  революционера Гоце Делчев.

В знак на признателност към делото на Гоце Делчев пред паметника на войводата цветя положиха кметът на Благоевград Атанас  Камбитов, председателят на Общинския съвет Радослав Тасков, заместник-областният управител на Благоевград Анна Бистричка.

Пред делото на великия българин глави склониха и представители на политически партии, културни институции, военни и общественици.


В ритуала по поднасяне на венци взе участие и Военно формирование 26400 – Благоевград.

Ученици припомниха припомниха делото и заветите на Гоце Делчев. Церемонията се проведе на площад „Македония“ под звуците на Биг-бенд – Благоевград.

Гоце Делчев е един от най-видните  български революционери. Възпитан в духа на родолюбие, патриотизъм и уважение на семейните ценности, той остава в историята като най-значимата фигура в борбата за освобождението на българските земи, оставени под турско робство след Берлинския конгрес. Гоце Делчев е основател, водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, изработва техните програми и устави. Най-близките му съратници са Дамян Груев, Гьорче Петров и Пейо Яворов. Думите на войводата  „Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование между народите” носят своето пророческо послание и в наши дни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене