Военният министър: Без база на НАТО в Шабла, но с пункт в София

военият министър николай ненчев

В Шабла няма да бъде разположена военна база на НАТО. Това съобщи военният министър Николай Ненчев в отговор на въпрос на лидера на „Атака“ Волен Сидеров в парламента, цитиран от „Труд”. В София обаче ще има многонационален команден щаб, който ще е постоянен, а половината от състава му ще е български. Ненчев заяви, че въпросът за база на Шабла на алианса никога не е стоял на дневен ред. НАТО ще разположи малки сили за бързо реагиране и командно-контролни пунктове в шест източноевропейски държави, сред които е и България, съобщи обаче генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в Брюксел.

Министрите на отбраната на НАТО ще се срещнат на 5 февруари, за да обсъдят подробностите около новите формирования. В командно-контролните пунктове ще работят по няколко десетки военни, като основната им дейност ще бъде да планират и организират военни учения, както и да командват подкрепленията на силите за бързо реагиране. Те ще заработят през 2016 г.

От БСП поискаха незабавен отговор дали правителството е давало съгласие за постоянно разполагане на тежко въоръжение и техника на наша територия. Настоява се и за гаранции, че България няма да участва с въоръжени сили в конфликта в Източна Украйна.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене