Как братът на Бербатов се измъкна от пандиза

Асен Бербатов

ВЕСТНИКАРСКА ИЗРЕЗКА СПАСИ ДИЛАРА АСЕН

Съдебната система в България за пореден път отсъди според пого­ворката „За кокошка няма прошка, за милиони няма закони”. Под неговите най-тежки членове тази седмица НЕ (!) попадна братът на футболната звезда Димитър Бербатов, Асен, благодарение на, меко казано, смехотворни облекчаващи вината му на наркодилър обстоятелства. Оказа се, че похвално слово за добродетелите на обвиня­емия, списано от мениджъра на батко му Емил Данчев и… вестникарска изрезка, са допринесли делото да се развие благоприятно за издънката на известната спортна фамилия и той да се размине с ефективна присъда.

Братът на футболния милионер Димитър Бербатов направи име в крими контингента в последните две-три години. Бившият футболист на „Пирин” и ЦСКА стана абонат на полицията в Благоевград заради системно нару­шаване на правилата на движение в областния град – шофиране с пре­вишена скорост и редовно погазване на наказанието „отнемане на шофьорска книжка”.

Хулиганът прекрачи всякакви граници

преди две години и поло­вина, когато бе закован за продажба на кокаин при разработка на антимафиотите от благоевградското подразделение на Главна дирекция „Борба с орга­низираната престъпност”. Те го поставиха под наблюдение след сигнал, че планира да закупи кокаин в София, след което да го разпространи сред нарко консуматорите в Благоевград. Информа­цията на куките се оказа вярна и на 4 октомври 2012 г. на връщане от столицата, при внезапна проверка на магистралата край Дупница малкият Бербатов бе спипан с 20 грама бял прашец, скрити в дунапрена на детското столче на сина му.

Това обаче не стресва роднината на Бербо и той продължава да се изжи­вява над закона в родния си град. Месец след магистралната му издънка бопаджиите откриха бял прашец в младеж от гра­да, който минути по-рано се разделил с Бербатов. При третата акция срещу наркодилъра на 30 януари 2013 г. покрай обиска на колата и жилището му на ул. „Васил Мечкуев- ски” ченгетата намериха няколко пликчета кокаин и амфетамини, напъхани в дупките на складирани до входната врата на коо­перацията тухли. По този случай бе образувано дело срещу неизвестен извършител. Месец и половина по-късно втори благоевградчанин бе засечен с 1 грам кокаин след среща с Асен.


 Условната присъда му е трета

Присъдата от понеделник е трета в криминалното досие на Асен Бербатов. След гонката с полицията в района на КПП Дякова Районният съд в Дупница го осъди на 1 година условно и 2000 лева глоба за притежание на наркотици. На 1 април 2013 г. Асен пък бе осъден от Районния съд в Благоевград да плати 1000 лева глоба заради шофиране без книжка.

Така се стигна до ми­налия понеделник, когато Бербатов се яви в Окръж­ния съд в Благоевград. Там той се призна за виновен, сиреч потвърди, че е наркодилър и сключи споразумение с прокуратурата. То пък бе одобрено от магистратите, които прецениха, че кри­миналните прояви на Асен не са за ефективна присъ­да и му наложиха условна от 1 година и 2 месеца с 3-годишен изпитателен срок. И тук на дневен ред изпъкват два дребни, но в случая важни детайла, изиграли немалка ключо­ва роля в наказателното дело. Пряко и косвено в главни действащи лица в мисията малкият Бер­батов да бъде спасен от затвора се превърнали мениджърът на брат му Емил Данчев и деканът на Правно-историческия факултет в Югозападния университет доц. д-р Габриела Белова.

Импресариото свиде­телствал писмено, че провалилият се в живота Асен Бербатов всъщност е човек, благ и кротък като агнец.

В потвърждение на твърденията на Данчев пред служителите на Темида послужила и вестникарска изрезка от регионалната газета „Струма” отпреди година и половина. В нея се казвало, че родственикът на играещия тогава във „Фулъм” Димитър Берба­тов, проявил рядко срещани съвест и морал

Младият благоевгра­дчанин открил скъп мобилен телефон, който се оказал собственост на доц. Белова. Той успял да я издири и да й върне изгубената вещ. В същата дописка тя похвалила съдения за разпростране­ние на кокаин Асен, че е доблестен и честен човек. Очевидно съдът е останал със същото убеждение, защото въпреки неоспо­римите доказателства прецени, че Асен не е за затвора.

А само преди дни друг съд осъди на 6 години затвор мъж, който открад­нал… няколко ябълки. Той обаче не е роднина на известна личност. Както се казва, коментарът е излишен.

Вестник Уикенд

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене