100 години от Първата световна война

LUXOFT_HMI-Conference_Logo16

Областният управител Бисер Михайлов и главният секретар на област Благоевград Диана Атанасова взеха участие вчера в четвъртото заседание на Националния комитет за отбелязване на 100-годишнината от Първата световна война и участието на България в нея в периода 2014 – 2018 година.

Всички области в България са  включени в отбелязването на годишнината, председател на Националния комитет е  министърът на отбраната Николай Ненчев. В Националния комитет са включени всички областни управители и върху тях ще падне основната тежест при организирането и провеждането на мероприятията по места. Тяхна основна задача ще бъде възстановяването на войнишките паметници и подпомагането на всички инициативи за изграждането на нови, чрез съответните областни комисии. Председателят на Организационния комитет, постоянният секретар на отбраната д-р Добромир Тотев, представи проекта на Националния план с мероприятията за 2015 г., съобразен с ограничените финансови средства. Членовете на комитета направиха предложения и допълнения за промени в плана, който бе гласуван и приет единодушно и предстои да бъде внесен в Министерски съвет. Специално внимание ще бъде обърнато на младите хора, в мероприятията ще се включат деца и ученици, а посланията от отбелязването на годишнината да станат елемент от патриотичното възпитание.

„Честванията, посветени на 100 години от Първата световна война, имат за цел да се съхранява паметта за събитията и личностите свързани с тази война и участието на България в нея. Идеята е да се припомнят главните действащи лица, паметните места на бойната слава, битките и сраженията, както и да се възстановяват и честват военните паметници и гробища на героите, сражавали се и загинали за България“, коментира след заседанието областният управител Бисер Михайлов. Според него на територията на област Благоевград са предвидени мероприятия не само в областния център, но и в други общини от Пиринско – фото-изложба посветена на 100 г. от Първата световна война, беседи по темата с участието на училищата, прожекция на документален филм, поднасяне на венци и цветя на паметни плочи и други.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене