Изкупната цена на млякото падна фатално ниско

traur25

Драстичният спад на изкупните цени на млякото и неконтролираният внос на имитиращи млечни продукти ще доведат до тежки последици за българското животновъдство, предупреждават от Националното сдружение на млеко- и месопроизводителите, пише БГНЕС. Представители на сдружението ще бъдат изслушани днес от парламентарната комисия по земеделие в търсене на решение на тези и още проблеми.

Заради руското ембарго цената на млякото е паднала до 50 стотинки на литър, което е с 14 стотинки под себестойността, обясни животновъдът Танчо Колев пред БНР. Удар по сектора са и имитиращите продукти, които вместо с мляко са произведени с палмово масло и други заместители.

„Четири лева кашкавал, три лева сирене – е, пише сирене, но къде е Агенцията по храните да го изследва, че не е сирене, че е имитиращ продукт. Не сме спирали да даваме сигнал до агенцията, че във веригите магазини се продават такива продукти, които са имитиращи, които не са от мляко, но реакция няма“, заяви Колев. 

Другият сериозен проблем е, че държавата закъснява с поръчването на ваксината за син език. Ако през пролетта тя не бъде поставена, това ще е фатално за българското животновъдство, смятат фермерите.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене