Григор сломи Багдатис в пет сета

григор димитров

С много повече трудности от очакваното, но Григор Димитров все пак издържа теста „Маркос Багдатис“ с 4-6 6-3 3-6 6-3 6-3 и се превърна във вторият тенисист след Томаш Бердих, който си осигури място в четвърти кръг на Australian Open. Това беше и първата петсетова битка за българина в тазгодишната надпревара, с която той записа пети пореден успех над финалиста в Мелбърн от 2006 г. За Димитров най-вероятно следва мач с Анди Мъри, който малко по-късно днес има на пръв поглед лесна задача срещу Жоао Соуза.

Днешният мач потегли със зрелищни отигравания на висока скорост и подчертано предимство за сервиращите. Димитров беше изправен пред първия тест при 2-2, когато поведе с 40-0 и допусна изравняване, но се измъкна без сериозни последствия. Развръзката в сета дойде малко по-късно при 4-4, когато опасно ниският процент на вкаран първия сервис от българина (едва 53%) най-после се отрази.

Багдатис стигна до 15-30, а двойна грешка на таланта ни му подари първите 2 брейкпойнта в двубоя. Григор зачеркна единия с уинър от форхенд, но после подпечата пробива с грешка отново от форхенд. А до този момент кипърецът беше загубил само две точки на свой сервис и рутинно затвори сета с гейм на нула.

Димитров реагира положително на първия си загубен сет в турнира с първия си гейм на нула в мача. Нататък българинът продължи линията на „първите пъти“, като на свой ред стигна до брейкпойнт, който обаче пропиля с грешка от бекхенд. В следващото подаване на съперника Григор най-после успя да натисне и с красива комбинация от форхенд на линията и силно подсечен смач си осигури точка за пробив, която този път превърна в аванс от 3-1.

Талантът ни не показваше пълния си потенциал на корта, но уверено пазеше аванса си, а при 2-5 Багдатис поиска медицински таймаут заради болки в лявото бедро. Кипърецът видимо не изпитваше никакви затруднения с придвижването си след паузата и навъртя сериозен километраж в следващите два гейма, но не успя да се върне в сета и Григор го спечели с 6-3.

Третата част се движеше доста тромаво с трудности за сервиращите. Багдатис задържа подаването си на 15, а нататък в 5 поредни гейма неизменно се стигаше поне до равенство. Кипърецът отрази два брейкпойнта при 2-2, като последва изключително слаб сервис гейм на Григор. Българинът беше крайно пасивен и съперникът му стигна до 15-40, но сбърка два пъти от ретур. Димитров спаси и още 2 точки за пробив по пътя към ново равенство за 3-3.

Неизбежното се случи и Маркос Багдатис материализира превъзходстовото си в последните минути с пробив за 5-3, като преди това Димитров се измъкна от още три брейкпойнта. Уникално лека грешка от воле на кипъреца даде безценен шанс за рибрейк на Григор, но българинът го пропиля. Нататък Багдатис увеличи цифрата на спасени точки за пробив в този гейм на 4, а един от тях прати в историята с ас на втори сервис. Григор изигра целия трети сет без почти никакво самочувствие в ударите си и логично го загуби с 3-6.

Мачът не спря да изненадва, като при 2-3 в четвъртия сет Багдатис направи две поредни двойни грешки за 15-40 и се самопроби с непредизвикана грешка за 2-4. Изглеждаше, че напрежението започва да сковава кипъреца, който стигна до 0-30, но оттам Димитров наниза четири точки поред и се откъсна с 5-2 гейма.

Григор изпусна 3 сетпойнта в подаването на Багдатис, но на свой сервис вкара мача в решителен сет. Кипърецът даваше признаци, че е все по-изтощен, но пък статистиката му в петсетовите двубои в Мелбърн сочеше само 1 загуба в 9 мача… В следващите минути се видя, че реално Димитров спечели мача в четвъртия сет, защото финалистът от 2006 година нямаше повече останали сили. 

Багдатис подари аванс от 0-40 на нашето момче с две непредизвикани и една двойна грешка и Григор проби за 2-1. До края Григор не допусна колебания и се класира напред с 6-3 за 3 часа и 32 минути.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене