Столтенберг: България е ценен съюзник на НАТО

108283-stoltenberg-nato

България е високо ценен съюзник на НАТО, подчерта генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, предаде БГНЕС.

Столтенберг благодари на България за нейния принос към дейността на Северноатлантическия пакт в мисиите в Афганистан и Косово, в Черно море и за ролята в стабилизирането на региона.

„Всичко това показва, че България е ценен член на алианса“, каза той.

На Юг има терор – в Ирак Сирия, има насилие в Северна Африка, има предизвикателства и на Изток с Русия, която „се държи агресивно със съседните държави и е анексирала Крим“, заявиш Столтенберг и добави, че е тук да получи информация как България може да се изправи пред тези предизвикателства.

Изпълнението на плана от Уелс е най-високият приоритет за нас, обяви Столтенберг. Той подчерта, че всички мерки, които НАТО предприема, са дефанзивни. „Ние обсъждахме да инвестираме повече с разрастването на нашите икономики, този ангажимент е много важен и е важно всички държави да го изпълняват. Инвестирането в отбрана ще гарантира сигурността на България“, каза Столтенберг.

България разчита на подкрепата на своите партньори за превъоръжаване. Приоритет е да намалим зависимостта от един доставчик на оръжейни технологии и да повишим съвместимостта на българската армия с армиите на съюзниците в алианса, каза от своя страна президентът Росен Плевнелиев.

Инвестициите в отбрана са предизвикателство, защото винаги парите могат да бъдат изхарчени за нещо друго, но сигурността е предпоставка за свобода, каза още генералният секретар на НАТО. Той посочи, че е получил уверенията на президента и на всички други свои събеседници в България, че страната ни ще увеличи бюджета за отбрана и ще изпълни ангажиментите си от Уелс.

От своя страна президентът Плевнелиев обяви, че е информирал своя гост за факта, че поради политическата криза у нас и фалита на четвъртата най-голяма банка бюджетът е бил намален с 30 млн. лева спрямо 2014 година. Очакваме военният бюджет да бъде актуализиран през годината, за да можем да изпълним поетия ангажимент и дадената дума, обяви Плевнелиев.

Променената среда за сигурност в Черно море налага повече и по-мащабни тренировки, като за тази цел могат да се използват изградените военни бази у нас, каза още президентът на България. Той обяви, че страната ни и Столтенберг споделят обща позиция, че нарушаването на суверенитета на Украйна и нейната териториална цялост са заплаха. Ние трябва да бъдем готови, не само тук в България, да работим за мира, обяви Плевнелиев. Той обърна внимание на приоритетите в приетата Национална програма България в НАТО 2020.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене