Патриарх Неофит чества именния си ден

87806-patriarh-neofit

Днес Българската православна църква чества паметта на Свети Максим изповедник и на мъченик Неофит – небесен закрилник на Българския патриарх, информира БНР. Много вярващи се събраха в столичния катедрален храм „Света Неделя“ за Светата литургия. Главата на Българската православна църква бе посрещнат в катедралния храм от членовете на Светия синод, епископството и софийското свещенство, което предаде тържественост на богослужението.                             

Да уважат имения ден на Негово светейшество участие в богослужението взеха ръководителите на представителствата на Руската православна църква у нас архимандрит Филип и на Румънската православна църква отец Нелуцу Опря.

Най-младият митрополит Серафим, отговарящ за Неврокопската епархия, поздрави Негово светейшество, подчертавайки:

Радваме се, че във ваше лице българският патриарх продължава да бъде мъдър наставник, духовна опора и обединител на народа ни. Потвърждение за това са тези първи две години на вашето първо светителство. Във време на тежки изпитания и природни бедствия на Вас се падна отговорността да вземате важни решения.

Патриарх Неофит благодари на клира и заяви, че трябва да помним нашите духовни наставници, припомняйки мястото на покойния му предшественик патриарх Максим.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене