Абитуриентът, който хвана кръста в Сандански, Р. Косов: За 2 дни обиколки със светинята събрах достатъчно пари за обучение в Германия

10882208_10202026557904114_1319940323424483726_n

Абитуриентът Радой Косов, който хвана кръста на Богоявление в Сандански, вече има ясна представа за какво ще похарчи събраните след Йордановден пари. Радой е възпитаник на гимназия „Яне Сандански“ в курортния град, учи в хуманитарна паралелка. Ето какво разказа той пред репортер на „Струма“:

„Два дни обикаляхме с кръста – главната улица, близки и роднини, а те ни даряваха с пари и пожелания. Събраните пари разделихме с приятелите Венцислав Айдарски и Станислав Агов, с които се борихме да хванем кръста, така се бяхме разбрали предварително. За 120 лв. купихме за дневния център „Света Неделя“, който се намира в парка на гр. Сандански, федербали, топки и различни лакомства за хората с увреждания там.

Събрахме доста пари, хората даваха кой колкото прецени, но като цяло хотелиерите се отчитаха най-много. Някои от тях дадоха по 100 лв., други – по 20 лв. Много хора сами ни викаха да ги поръсим със светена вода за здраве, а те ни даваха по някоя банкнота. Имаше такива, които по телефона ми звъняха и ни каниха в домовете си. На други пък им беше неприятно, когато им подавахме да целунат кръста и поисках да ги напръскам от менчето.

От моя дял ще заделя някой лев за обучение в Германия. Възнамерявам да кандидатствам там, след като завърша. С част от парите ще си купя дрехи, разбира се, имам и ежедневни разходи.

Кръста върнах на 11.01.2014 г., след 5 дни, а по традиция трябваше да престои у мен 40 дни. Още като излязох от водата с него, попът ми заяви, че в неделя трябва да го върна. Тогава го попитах защо толкова малко дни ще е у мен, но отговор така и не получих. Също така знам, че като се връща в църквата, попът трябва да го откупи от мен, но в нашия случай не беше така.

Жив и здрав да съм догодина и да съм заминал да уча в чужбина, всичко възможно ще направя да дойда и да се боря отново за кръста на Богоявление”, с тези думи завърши разказа си дванайсетокласникът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене