Борис Митков: Акцията в дома ми беше най-мащабната след Жабокрек 1944 г.

фд

Борис Митков е дребен бизнесмен от Благоевград – има пункт за пране на килими. Бизнесът се развива прилично, а когато няма клиенти, като всеки млад човек, той се ровичка из интернет и публикува в профила си във Фейсбук всякакви снимки, които му направят впечатление. Борис е възпитаник на Киевския международен университет, знае руски език и от доста години има регистрация в руската социална мрежа „Одноклассники“. За разлика от Фейсбук, тя е разделена на различни сектори и обикновено в секциите за лов и риболов има доста юначни снимки, на които руснаци се кипрят с улова си.

Преди седмица Борис си харесва там 3 такива снимки и ги публикува в профила си, като дори не си прави майтапа, че лично е отстрелял животните на фотосите. После нещата се развиват лавинообразно – зърва ги някакъв природозащитник от София, сезирани са полиция, прокуратура, фондации, еколози, главният прокурор Сотир Цацаров, и без никой да обърне внимание, че това на снимките не е Борис, а двама руснаци, които дори не приличат на него, миналия петък ОД на МВР – Благоевград прави показна акция в двора, където благоевградчани оставят килимите си за пране, в търсене на меча кожа.

– Боби, разкажи какво стана в петък?
– Ами седяхме си около 16.00 часа в офиса с мои приятели, сред които бяха бившият полицай Киро Мацата, шефът на Ловно-рибарско дружество „Сокол“ Иван Василев-Джери и други. И изведнъж пред къщата ми се изсипаха 5 полицейски коли, от които слязоха около 30 полицаи, някакви от „4 лапи“ и още няколко заплатаджии. Показаха ми протокол за обиск, подписан от прокурор Ирина Аспарухова, и ми обясниха, че търсят кожата на убитата мечка, с която съм се снимал. Сетих се за какво става дума и обясних, че нито аз съм на снимките, нито мечката е мечка. Показах им и откъде съм ги свалил – от руската социална мрежа „Одноклассники“, където има секция „Охота и рыбалка“. Отворих на компютъра снимките да ги разгледат добре и там ясно се вижда, че ги е качил някой си Миша – Михаил Дьяченко, на 28 години, не го знам откъде е. Обясних, че никога не съм бил ловец, нито съм убивал каквото и да е животно. Въпреки това полицаите заявиха, че ще обискират дома ми.

– Да търсят меча кожа?
– Да търсят меча кожа.

– И какво намериха?
– Всичко друго, не и кожа, естествено. Иначе провериха по всички стаи, в гардеробите влизаха, под леглата залягаха, на тавана се качваха. Питаха майка ми дали действително една от стаите е моя. Тя им предложи да вземат ДНК материал, ако не й вярват. Всъщност първо й изкараха акъла, като видя целия двор, задръстен от полицаи. После го обърнахме на майтап. И как не – та това бе най-мащабната полицейска акция в района от Жабокрек 1944 г. насам.

– Иззеха ли нещо?
– Да – служебния ми мобилен телефон, фотоапарата и лаптопа. Казаха, че ще правят експертизи и ще проверяват съдържанието им, което щяло да отнеме между 20 дни и 2 месеца. Взеха за експертиза и 2 суджука и 1 кървавица. В протокола от обиска този пасаж звучи така: „Претърси се и таванско помещение, на прът се намериха суджуци. От същите се взеха 2 броя с кафеникав цвят. Същите се поставиха в полиетиленов плик и се обозначиха като обект №3 и се запечатаха по надлежния ред“. Всъщност суджуците брат ми ги беше купил от Македония, а кървавицата Киро Мацата я донесе от месарницата до тях. Предполагам, че тях няма да ми ги върнат и след 2 месеца. Аз ги предупредих момчетата от полицията, че суджукът, ако се окаже мечи, може да е заразен с трихинелоза. Странно защо от „4 лапи“ ми казаха, че мечките не се разболявали от тази болест.

– Приятелите ти как реагираха на това шоу?
– Ситуацията бе толкова абсурдна, че няма как човек да остане сериозен. Само Джери се опита да ги отпрати с уверението, че аз не съм ловец, не мога да убия мечка и че е станала някаква грешка. Иначе Мацата ги спука от бъзик, нали и той е бил полицай… Като започнаха ония от фондацията да се легитимират, той им рече с видим респект: „Лапа, лапа и половина, ама чак пък 4 лапи…“ После, като взеха суджуците, прати бившите си колеги в бунара, където в буре съм скрил мечата мас, и ги насочи за изземване и към бурканите с месо. Абе, цирк ти казвам.

– Обяснения писа ли?
– И още как – 4 часа, до 20.00 часа. После от приятелите разбрах, че в коридора при тях е бил дори шефът на ОД на МВР Васил Митов. Доколкото разбрах, сигналът на онзи природозащитник е стигнал чак до Страсбург, така че човекът сигурно правилно е дошъл.

– Друг път публикувал ли си в профила си снимки от този сайт?
– Стотици пъти. Любима ми е една каменна икона, която е снимана в Алтай, дори вчера един приятел от Пловдив ми писа, че би се гордял, ако тази икона е в България. За нея обаче не съм давал обяснения.

– Кои полицаи бяха в групата?
– Работа с полицията не съм си имал и не ги познавам, познах само Владо Савеклиев. По едно време той рече на колегите си да си ходят, защото ще станат за смях, но някой му отговори: „Не може, на акция сме“.

– Кой според теб е виновен за тази акция?
– Всички, за които говорихме до момента, но първо оня, природозащитникът. После гледах коментари от негови приятели под снимките на гризлито, в които го съветват да сигнализира прокуратурата, да се проучи има ли разрешение за отстрел, кой го е дал, защо, какъв е този ловец от снимката, от коя ловна дружинка е, спазени ли са законовите разпоредби, въобще да се направи пълно разследване и ако се налага – съд за престъпниците и затвор. Разни призовават да се пусне във фейса петиция за подпис и тя да се прати до президента, парламента, шефове на комисии, до Евросъюза. “Толкова ли много мечки и вълци имаме в БГ, че да оставим разни комплексари да ги убиват”, гневи се някакъв, който, както и Тома Белев, явно никога в живота си не е виждал кафява мечка, щом не може да я различи от гризли.

– Сега какво оттук нататък?
– Ами ще продължа да публикувам снимки от различни сайтове, защото все пак живеем в ХХI век и уж твърдим, че у нас има свобода на словото. Ще се моля авторът на снимките с гризлите – оня Миша, да ги е отстрелял законно, за да не се самосезира тяхната прокуратура и да го арестуват момчето, макар че снимката е правена преди 6 години. Ще си чакам да ми върнат и техниката, в която не знам какво точно ще търсят. А, да, ще се консултирам и с адвокат. Майка ми, която 31 години е работила в сградата на съда, се обади на неин познат адвокат още докато дворът ни беше почернял от полицаи. Тази седмица ще обсъдим с него как бих могъл да реагирам.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене