СКАНДАЛНО! Иманяри рушат римска крепост между селата Дъбница и Дебрен – ВИЖТЕ СНИМКИ!

нфгхнфгнф

Дупка с диаметър 3 метра и дълбочина 6-7 м. са изкопали иманяри на върха на хълма Калето над Гърменското село Дъбница. Там се намират останки от крайпътната Римска станция Калята. По наблюдение на местните жители то периодично търпи набези на иманяри със скенери, които вероятно копват за някой метален предмет. Такъв дълбок ров обаче за първи път зейва.

Дълбоката дупка е много опасна, тъй като мястото е посещавано от семейства с малки деца, които могат да пропаднат в нея и да се пребият.всдвдсв

Щом ни видяха иманярите се скриха, изоставяйки запален огън, инструментите си, своя багаж и всички намерени през деня дребни предмети. Техните набези рушат ценния археологически обект, заличавайки ценна информация за цели хилядолетия от родната и световна история.

  • Минка Капитанова: В това място има нещо божествено, има нещо, което го предпазва. Самите хора вярват, че това е място с някаква сила, която помага на хората. Във времето, щом не е разрушено, не вярвам, че и сега ще бъде разрушено.

Мястото „Калята“ е в непосредствена близост до ромската махала и е паметник от местно значение, който община Гърмен смята да реставрира и превърне в туристическа дестинация, заедно с намиращия се в нейните предели древен град „Никополис ад Нестум“.333

  • Минка Капитанова: Ние сме предприели вече мерки, като сме изпратили писмо до Министерство на културата, за да обособят самата територия на този археологически паметник, който е от местно значение, но предполагам ще стане и от национално значение. Все още сме  в процес на проучване какво е значението и какъв е статутът на този обект, за да може да продължим нататък да се направи един проект, който в следващия програмен период да бъде реализиран.

„Калята“, връх „Свети Илия“ , „Алангерица“  така го зоват местните. Най-интересната част е катакомбата с аязмото, чиято вода никога не пресъхва, дори и в най големите горещини. Лято и зима нивото му е едно и също.  Преселилите се от Старо Ловча християни са го нарекли Свети Архангел Михаил.Аязмо Свети Архангел Михаил

  • Соня Шаматова: Винаги на Свети Архангел, на 8 ноември, след служба се качваме нагоре, качваме една икона. Там има кладенец с лековита вода и палим свещи там, седим… Първата година, когато имахме храмов празник, там направихме и курбана. Ходим всяка година на „Калето“ , там си е вакъвско място. Там бе хубаво озеленено, имаше гора, но по едно време се появиха иманяри, които ровят и търсят старинни предмети.

Хората казват, че в този връх има нещо божествено и дано да въздейства и усмири иманярите, които го разкопават.дада

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене