България е в черен списък за немските инвестиции

20150117.albjfzohtw

Берлин, Германия

Посланикът в Берлин разкри дълго пазена тайна

Повече от пет години, без никой да подозира, немските инвестиции в България на практика са блокирани. Страната ни е включена в черен списък на германското икономическо министерство, разкри изненадващо посланикът ни в Берлин Ради Найденов, пише „Преса“. Той участва в откриването на българския щанд на голямото международно изложение „Зелената седмица“ в Берлин.

Причината да се превърнем в първата държава от ЕС, попаднала в срамната листа през 2009 г., е провален проект на Германия в България.

Става въпрос за изграждането на циментов завод в „Кремиковци“. Страната ни е платила през декември 2014 г. обезщетение, спорът вече е уреден, но германците още не са ни извадили от списъка.

Да попаднеш в немския забранителен списък означава, че ако една фирма реши на совй риск да прави бизнес в България, никой няма да я спре. Но ако кандидатства проектът й да бъде подкрепен от немското правителство, това не може да се случи.

Германия отказва да издава и гаранции за застраховане на фирми, които изнасят стоки в България. Причината също се крие в неуредени финансови въпроси. През 2008 г. страната ни е спряла плащането по сделката между БДЖ и „Сименс“ за покупка на жп мотриси „Дезиро“.

www.blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене