Борис Коцаков: Не бих пял за нищо на света поп-фолк. Моята музика е БГ-поп и R&B

Boris
Едно от най-актуалните лица на популярната и емблематична музика от македонския край, в момента е Борис Коцаков. Всички почитатели на този тип музика го свързват с виртуозните изпълнения на едни от най-популярните и обичани песни на Пирин и Вардар, които се излъчват по няколко от големите продуцентско-издателски музикални медии в страната. Зад гърба си има издадени много песни, професионални снимки и видеоклипове. Има осъществени участия в редица национални и международни фестивали и форуми, като „Македония фолк“, „Пирин фолк“ и др. Той е от онези музиканти, които оставят собствен почерк, върху музиката си с добре школуван и лиричен, запомнящ се глас, вариращ в бас-баритоновия регистър. Малцина, обаче знаят, че той е представител на най-талантливия зодиакален знак, а именно Риби и е роден на 3 Март 1989 г. в планинския, югозападен град Разлог. Живее дълго време в град Благоевград, където получава средното и висшето си музикално образование. Много креативен и винаги интересен със своите интерпретации и дизайнерско облекло в стил, типичен за пиринския край. Той е един от малкото изпълнители, които през годините не изневеряват на идеалите си и не бягат от македонското звучене.
Човек на Топ Преса попадна на интересен момент, преди време в известен столичен клуб, където Коцаков, беше специален гост-изпълнител на частно парти на яхтени босове от Гърция и Черна Гора и на собственик на благотворителна българска фондация. Музиката и песните, които изпълнил там, далеч не приличали на любимите ни македонски песни и въобще не се давало знак повод за съмнение, че на Борис Коцаков му е трудно да изпълни тези песни. Певецът изпълнил известни песни на гръцки и сръбски „икони“ ,като Василис Карас, Йоргос Мазонакис, Саша Матич, Мирослав Илич, Цеца и други. Специално затова му, беше зададен въпрос, свързан с тази му изява и Коцаков отговори недвусмислено с изненада и широка усмивка.
Не малко пъти изпълнителят е твърдял, пред медиите и свои приятели, че за нищо на света не би пропял поп – фолк и че за нищо на света не би си позволил да бъде в полезрението на папараци и злите езици, ето защо наш екип организира малка акция – изненада, за да опровергае казаното от Коцаков, въпреки, че няколко дни преди това неговият PR – мениджър, ни предостави, специално, снимки за интервюто, което подготвихме, предварително с него за читателите на Топ Преса. Поради лошите метерологични условия и падналите мъгли, обаче ще покажем само няколко от заснетите, тайно кадри.

Boris-Kotsakov_Paparshki Boris-Kotsakov_Paparshki-2
Коцаков пристигна в Благоевград около 9:00 часа и паркира автомобила си на паркинг в ж.к. Запад, близо до Учебен корпус – 1 на Югозападния университет. Стилно облечен, което е напълно типично за него, в модерния за този сезон цвят при мъжете – бордо. Той се запъти към университета, където по предварителен разговор с неговия PR – мениджър, знаем, че той има часове по народно пеене при известната фолклорна певица д-р Бинка Добрева. Следя го, внимателно и се качвам на третия етаж на университета и се озовавам пред кабинет по музика с номер 318. След половин час разпяване се чу и първата изпята от него, песен от репертоара на големия Борис Машалов. Борис изпя с такава лекота „Провикнал ми се Никола“, че за миг забравих, че не пее Борис Машалов, а Борис Коцаков. След буквално 4 часа пеене и безплатния концерт, който изнесе за мен, без дори и да подозира, той напусна университета и се запъти отново към автомобила си. Проследих го, внимателно и се озовах пред известно благоевградско заведение. Видимо спокоен и най-вероятно в процес на очакване на някой, Коцаков чака близо 20 минути пред заведението, говорейки по телефона си. Тук искам да обърна внимание, на телефона на Коцаков, който от далечния план, така и не се разбра каква марка е, но се вижда ясно, че на гърба на телефона е гербът на футболен клуб „Барселона“. Интересен факт, който споменаваме и в интервюто е че Борис е фен на испанския футбол.
В последствие се появи момиче, което по неофициално потвърдена информация е близка приятелка и колежка на Коцаков. Двамата обядваха в завидно приятна компания заедно с управителката на ресторанта и след 2 часа, потеглиха отново с автомобила и се озовах пред къща в благоевградския квартал Грамада. След известно време в първите часове на вечерта около 19:30 часа, двамата посетиха известен благоевградски хаус клуб на центъра на града. След привидно добре прекараната вечер, Борис отново се качи на автомобила си и излезе извън града, качи се на магистралата, но незнайно защо, не потегли в посока на родния Разлог, а в посока София. През цялото време на спонтанно проведената акция, Борис Коцаков, така и не заподозря нищо. Надяваме се, че ще бъде приятно изненадан. А ето, какво сподели той, искрено и лично за читателите на Топ Преса:

Здравей, Борис за първи път говориш пред читателите на вестник Топ Преса. В какво настроение те намираме?
– Здравейте, за мен е изключително удоволствие, да споделя някои нови събития и случки около мен. В прекрасно настроение съм, още повече, че бях посрещнат много добре, тук във вашият офис. Така, че всичко е прекрасно.

Разкажи ни нещо за своята работа, като професионален изпълнител. За повечето хора, това е лесна и мечтана работа. Какво би казал, ти на всички, които четат това интервю?
– Лесна работа, няма. Като всяка работа и тази си има своите плюсове и минуси. Зад маските, които се слагат на всеки изпълнител с гримове и перфектна визия, стоят абсолютно нормални и обикновени хора. Всеки път, когато се приберем вкъщи след професионален ангажимент и когато останем насаме със себе си, само ние знаем, какво чувстваме и преживяваме. За нас е задължително да бъдем винаги с широка усмивка и да веселим публиката си, която не прощава никому. Не можем да си позволим да излезем на сцената и да съчетаваме личните си проблеми с професионалните ангажименти. На вашите читатели, бих казал, че като всяка работа и от тази в един момент, след много време, остават само спомените и добрите и лошите. Нищо друго!!!

Участвал си, преди години на фестивалите „Пирин фолк – Сандански“ и „Македония фолк – Благоевград“. Какво е мнението ти за тези музикални форуми, днес?
– Ако е имало в България фестивал, който наистина да отговаря на това да служи за благото на почитателите на македонската песен, то това беше фестивалът „Македония фолк“, който за съжаление вече не се провежда, а беше едно от големите събития на Югозападна България. Това не е само мое мнение, а и мнение на много мои колеги. Мои песни са издавани в албумите на „Пирин фолк“ през 2009 и 2010 година. През 2010 беше и моето участие с едно много музикантско парче. Бях доволен от участието си на този форум и пак бих участвал, ако получа предложение за песен, която пасва на моя глас, но в днешни дни, фестивалът, вече не отговаря на концепцията, която се следеше от самото му начало до преди 4-5 години. Имам много приятели от Сандански, с които много пъти сме обсъждали тази тема и всички са на едно и също мнение. „Пирин фолк“, вече не е гордостта на санданчани.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене