Механджии в Банско: Без втори лифт губим всички

85271-Bansko-sezon-2012-2013-07

Собственици на над 100 механи, барове и нощни клубове също следят казуса с бъдещото изграждане на втори кабинков лифт от курорта Банско до Пирин планина, пишеstandartnews.com. Те негодуват, че вече 4-5 години нито едно правителство не реши този проблем. А градът вече се „задъхва“ само с една кабинка, която да извозва туристите към пистите в ски центъра.

„Всеки зимен сезон тук се наемат между 4000 и 5000 работници в туристическия бранш. Но трябва да има и туристи. А те ще започнат да намаляват, ако не се развиваме като курорт. Нашият бизнес също зависи от бъдещето на ски зоната“, твърдят ресторантьори в най-добрия ни зимен курорт. Те са убедени, че без втора кабинка след 2-3 години Банско ще се „запуши“. Не може туристите да висят с часове на единствения лифт. Вместо да се качат на пистите до 10 часа, някои успяват да са в планината чак по обяд. После карат до края на работното време на лифта – 16,30 часа.

„Прибират се уморени в хотелите, хапват и нямат сили да мръднат из града, да посетят някое заведение. А тези, които стигнат рано до пистите, карат по 3-4 часа и в ранния следобед се връщат в хотелите. Отдъхват и правят тур из кръчмите“, обясняват собствениците на механи как губят клиенти заради липсата на втори лифт. Убедени са, че държавата категорично трябва да застане на страната на бизнеса, на града и на банскалии, а не да се страхува от няколко екологични организации, които спъват развитието на курорта. „В края на февруари отново ще има кръг от Световната купа по ски за жени. Това е страхотна реклама за цялата страна. Но за да ги има тези състезания, сме длъжни да градим и да вървим напред“, категорични са представители на ресторантьорския бизнес в Банско.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене