„Никога няма да видите цени от $100 за петрол отново“

Принц Алвалид бин Талал ал Сауд

Световно известният принц на Саудитска Арабия – Алвалид, даде обширно интервю за USA Today, в което предупреди, че „никога няма да видите цени от $100 за барел на петрола отново. Има по-малко търсене и свръхпредлагане. Който от двата варианта влезе в сила, това означава катастрофа за пазара на петрол. Това, което се случва, е безмозъчно.“

Подобни мнения сподели и Али ал-Наими, петролен министър на Саудитска Арабия. В края на миналата година той обяви, че цената от 100 щатски долара за барел ще бъде единствено част от миналото.

Ако тези прогнози станат реалност, това може да означава, че цената на газа в САЩ няма да се качи над 3 долара отново. Благодарение на петролната криза средната му цена в САЩ е 2.13 долара, в сравнение с 3.31 преди една година.

През 2008 г. цената на петрола беше рекордно висока, заради растящото търсене от страна на Китай и Индия, като прогнозите тогава стигаха дори до фантастичните 200 щатски долара за барел, но по време на голямата икономическа рецесия цената му се срина рязко до 34 щатски долара.

Нивата на петрола се движеха между 90 и 110 щатски долара през последните три години, като средната цена варираше около 100 долара. Цените обаче се сринаха под тежестта на пренаситения от предлагане пазар, който стигна до настоящата ситуация, благодарение на производството в Северна Америка. Най-активни са щатските шистови производители, които обаче са сериозно заплашени, защото се нуждаят от по-високи цени, за да бъдат печеливши.

Принц Алвалид сподели и един положителен страничен ефект от ниските цени на петрола: „ще видите колко шистови нефтени компании ще се откажат от бизнеса под натиска на цените. “

През първата седмица на 2015 г. петролните компании сериозно са намалили хоризонталното сондиране и вече има признаци, че фирмите обръщат гръб на шистовия добив.

Инвеститорите продължават да гадаят какви ще са цените на петрола, след като през миналата седмица те се стабилизираха леко на ниво около 50 щатски долара, за да загубят близо 4% от стойността си през тази седмица. Днес цените паднаха под 45 долара, което кара някои анализатори да предвидят най-ниски цени от 30 години насам.

От Goldman Sachs обявиха вчера, че най-вероятно ще се наложи петрола да се търгува на цена около 40 щатски долара още през първата половина на 2015 г. Такива нива ще забавят ръста на предлагането и ще запазят капиталовите средства на инвеститорите, което е предпоставка да се възстанови баланса на световния пазар, заявиха от банката.
Източник: cnn.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене