Преглед на националния печат

печат

„24 часа“

Калфин и Горанов договарят лични партиди в НОИ

Вицепремиерът Ивайло Калфин и финансовият министър Владислав Горанов да се договорят за параметрите на пенсионната реформа, преди да ги обявяват публично.

 

Експерти: Рискът от атентати с много жертви в Европа е нараснал драстично

И други европейски столици са на мушката на ислямисти, предупредиха експерти по тероризма, съобщава в. “Билд”. Пред изданието американският генерал Майкъл Флин заявява: “Тези удари в Париж не бива да ни учудват. Тепърва ще има още.”

 

„Труд“

Автобусите почнаха да намаляват цените

Драстичното поевтиняване на горивата у нас с над 30% за последните 7 месеца най-после започна да се отразява и на цените на билетите за междуградски превози. Най-големите автобусни превозвачи са намалили от няколко дни цената на превоза, макар и далеч не за всички линии, показа проверка на „Труд“.

 

Лихвата по срочните депозити падна под 1%

Лихвата по някои стандартни срочни депозити падна под 1%. Рекордно ниската доходност важи за влоговете със сравнително кратък срок от 3 или 6 месеца, става ясно от лихвените условия на банките у нас. Това е най-ниската доходност на срочните депозити през последните 10 години.

 

„Капитал Daily“

Държавата търси изпълнител за „Хемус“ до Ловеч

Първата работна седмица на януари приключи с обявяването на първата голяма обществена поръчка за годината – продължението на магистрала „Хемус“ до пътя Плевен – Ловеч. Възложител е Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ (НКСИП), която отговаря за реализацията на проекта.

 

Над 6 млрд. евро са платени по оперативните програми през 2014 г.

Над 6.1 млрд. евро са разплатени по оперативните програми през миналата година, показват данни на Министерството на финансите. Това са реално изплатените суми, преведени от ЕС и допълнени от национално съфинансиране. Като цяло разплатените пари са повече от 2013 г., когато по структурните и кохезионните фондове са били преведени 4.3 млрд. евро, без да се включват земеделски и рибарски фондове. 

 

„Сега“

Броят на личните лекари е под критичния минимум

Броят на личните лекари у нас продължава да намалява, сочат данните на здравната каса, предоставени на „Сега“. През 2014 г. на договор с НЗОК са работили едва 4515 общопрактикуващи лекари. Същевременно според последната национална здравна карта, приета от Министерския съвет през 2011 г., у нас трябва да има минимум 5374 джипита, за да се осигурява адекватна първична доболнична помощ на населението.

 

34 хиляди българи не могат да се пенсионират заради липса на стаж и възраст

Около 34 хиляди българи няма да могат да се пенсионират през тази година, защото не покриват условията. Това означава, че нямат необходимия стаж, възраст или и двете. Това показват разчетите на Националния осигурителен институт (НОИ), представени пред социалната комисия в парламента. От НОИ обаче уточняват, че оценките за броя на хората с недостатъчен стаж са приблизителни, тъй като не разполагат с пълни данни за всички осигурени отпреди 1997 г. Оттогава работи регистърът на осигурените лица.

 

„Монитор“

Над милион на марша против тероризма

Над 1 милион души, сред които десетки световни лидери, бяха в редиците на Марша на солидарността в Париж, който тръгна вчера от Площада на Републиката, изпълнен до краен предел. Репуб­ликан­ският марш е против тероризма и в памет на жертвите в тридневната драма с вземането на заложници и разстрела на журналистите от редакцията на “Шарли ебдо”.

 

Мощни експлозии разтърсиха Разлог 

Мощни експлозии в газстанция разтърсиха Разлог и околностите му в събота късно през нощта. Малко след 1 часа в нощта срещу неделя серия от мощни взривове събуди и вдигна от леглата им жители и туристи в Разлог, Банско и околните села Баня и Бачево.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене