Деца За Пример – Таня Уалид

След като представихме Лидия Асенова в рубриката “Зодия Професионалист” поискахме от нея да ни свърже с родителите на малката Таня, която тя няколко пъти спомена в интервюто си. Оказа се, че бащата на малката художничка не е в България, но направихме контакт с майка й, която се съгласи да представим Таня в рубриката “Деца За Пример”

Г-жа Асенова, казва за Таня: “Аз много се радвам за това, че има много талантливи деца. Ето например Таня за мен наистина е дете чудо. Това дете просто е уникално тя е много умна. На 3 год. обикновено децата, рисуват само някакви кръгчета, докато тя си рисува самостоятелно и даже не дава да и помагам”.

“Понякога съм много учудена когато дете, което е мъничко и не е учило, то не знае нито топли, нито студени цветове, нито сложни или как се получават цветовете, когато съчетава цветовете по един такъв начин все едно е учило всичко това, това е вроден усет към цветовете. Мъничките деца, като най – малкото детенце тук, Таня тя дойде беше само на 3 год. и 6 месеца, то по усет го прави и тогава казваме това е роден живописец”.

Таня

Таня Уалид Сайд Мохамед Шазли е родена на 30.11.2010г. Майка й е българка, а баща й египтянин. Живее в Благоевград с нейните баба и дядо, защото в Египет след арабската пролет живота е доста тежък. От две годишна започва да рисува и когато става на три и половина майка й я записва в Център по изкуствата Благоевград. От начало учителките там са скептично настроени защото малките деца не могат да рисуват, но седмица по- късно всички са очаровани от нея. Срещаме се с малката Таня и майка й в благоевградско заведение, за да разкаже за живота си и интереса си към изобразителното изкуство

Таня защо не искаш да живееш в Египет?
– Защото в Египет е много топло. Там няма луканка, а и баба и дядо много ми липсват. Искам тате да дойде тук и всички да си живеем като голямо семейство.

С какво се занимава твоя баща?
– Тате има няколко заведения, магазин за папируси и магазин за ориенталски парфюми.

На какъв език си говорите с татко ти?
– Тате освен арабски знае английски, руски и малко немски, а аз ще го науча да говори и български. Понякога като не може да ме разбере мама му превежда. Мама и тате казват, че не е важен езика на речта, а езика на любовта. Аз знам няколко думички на английски и няколко на арабски.

Ти колко пъти си ходила в Египет?
– Не знам колко пъти, ходим по няколко пъти в годината и стоим най- много месец защото баба започва да ми липсва много, а й не знам колко пъти мама ме е водила като бебе. Много обичам като сме в Египет да ходим на гости на дядо Сайд. Той има ферма близо до Кайро и аз най- много харесвам да си играя с камилите. Те са много мили, а малките са едни такива сладички. Много обичам да ги яздя. Малко е страшно, когато се изправя защото първо си изправя задните крака после предните и е още по- страшно после, като кляка защото си свива първо предните, но иначе е много хубаво возенето, а и си на много високо. И като се возя така върху камилата си представям, че съм Клеопатра.

Като пораснеш каква искаш да станеш?
– Искам да съм принцеса и да се омъжа за Рамзес. Искам да съм готвачка и художничка, а мама ми казва, че като съм била малка съм казвала, че като порасна голяма ще пуша и ще пия бира и много се забавляваме с това защото тате като го чуе и много се ядосва.

Как се забавляваш?
– Ами рисувам, гледам филмчета. Най- любимото сега ми е Принцът на Египет много ми харесва Рамзес, а Мойсей не. Обичам да пия сок и да ям бонбони с розов крем. Обичам да слушам музика и да танцувам. Обичам да си играя с кукли и да се люлея на люлката на детската площадка.

Сега да зададем няколко въпроса на мама

От кога се зароди интереса й към рисуването и каква беше първата й творба?
– Таня от много малка започна да проявява интерес към рисуването. Повлияна от филмчетата на дисни искаше да рисува любимите си принцеси. Все ме караше да й показвам как да нарисува принцеса Аврора и принц Филип, но аз не мога да рисувам и затова рисуваха с баба й. Първата рисунка бяха Аврора и Филип хванати за ръце.

Какво ви накара да я запишете в центъра по изкуствата?
– Таня не ходи на детска градина, а исках да общува с деца защото у дома сме само възрастни. От начало мислех да я запиша на танци, но тя беше на 3 год и половина и не я искаха. Казаха ми, че трябва да е малко по- голяма. Аз като нейна майка чувствах, че тя трябва да общува с деца, за да се чувства по- добре. Помолих се на хората във “Вароша” да я вземат и дори да не научи нищо поне ще е сред деца. Те се съгласиха и ми казаха, че като започне учебната година ще се запознаем с учителката по живопис. Отидохме запознах ме се с госпожа Асенова и тя се оказа прекрасна, обича Таня като свое дете.

А защо не ходи на детска градина?
– Не й правих ваксини това е причината поради която не взимам и детски, но предпочитам детето ми да е здраво. Четох много за ваксините и минусите бяха повече, така че взех трудно решение и мисля, че не сбърках.

Как се отнасят другите деца с нея като знаят,че е наполовина арабка?
– Не съм усетила някакви предразсъдъци, защото нали я виждате тя е много чаровна и общителна и хората много я харесват, но това е така защото я виждат, а и тя е много приказлива. Но в началото като разбраха, че съм се омъжила за арабин и очакваха едва ли не да видят много, много черно дете с много къдрава коса. Даже се е случвало разхождам се с количката детето си спи и да дойде някоя любопитна жена да надзърне да я види и като я види не може да скрие учудването си е дете като дете и на въпроса ми какво очакваше горила ли?? Само ме поглеждаха засрамено. Предразсъдъци при децата няма освен, ако не са научени от родителите си. Има много хора, които казват мразя арабите без никога в живота си да са общували с тях.

Таня освен в Египет къде искаш да отидеш?
– Искам да ида в Турция, Либия, Тунис и Париж. Един път бях в Турция, като ни остави самолета и ходихме в един много хубав хотел, но искам да ида пак. В Париж искам да видя Айфеловата кула и разбира се Дисниленд. Искам да вляза в приказката за Снежанка, Аладин и Питър Пан

Какво ще пожелаеш на нашите читатели?
Гответе вкусни манджи, рисувайте и гледайте филмчета с принцеси, защото те живеят дълго и щастливо.

Още горещи теми – в печатното издание на Топ Преса!

Risunka-2 Risunka

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене