Хубавото време напълни заведенията в Кюстендил, но не и изборните помещения

126 479 избиратели имаха право на глас в Кюстендилска област за парламентарния вот след Димитровден. За първи път гласува 18 годишната Йоана Кръстева от Кюстендил, която празнува рожден ден в събота, а в неделя отиде да даде своя глас. „Уча в Спортната гимназия, радвам се, че моят глас, може да се покаже. Искам нашият град да има добро бъдеще и ново начало. Мисля, че на младите гласовете са им важни, защото трябва да помагат за развитието на града. Всички, които гласуват за първи път, да не се притесняват, да отидат, не е страшно”, заяви Йоана Кръстева.

В избирателна секция -108 в село Соволяно, община Кюстендил ситуирана в сградата на кметството изборния ден  започнал навреме без проблеми  и в спокойна обстановка,  потвърди  Пламен Илиев кмет на населеното място.Изборните книжа ,бюлетини и материали са били  доставени също навреме. По списък имащите право на глас са 735 човека, осем жители на населеното място които са с ТЕЛК са подали заявления за гласуване в подвижна секция -112.

Слънчевото време в Кюстендил и промяната на часовниковите стрелки назад напълни заведения, градинки и детски площадки. Пред местата за гласуване обаче стълпотворение нямаше.

Броят на кандидатите за народни представители от областта остана 123.  Двама кандидати подадоха заявления за отказ от участие в изборите. Кандидатите за депутати се борят за четири мандата в 10-и многомандатен избирателен район – Кюстендил.  РИК регистрира 26 кандидатски листи. От тях 17 са партийни, а 9 са коалиционни. От кандидатите за народни представители 73 са мъже, а останалите са жени. Най-младият желаещ да стане депутат е на 21 години, а най-възрастният е на 88 години.

На територията на област Кюстендил има 286 избирателни секции, като в 170 от тях избирателите имат възможност да гласуват с машини. Седем са подвижните избирателни комисии – по една секция в община Бобов дол, община Бобошево, община Дупница, община Рила, община Сапарева баня и две подвижни секции в община Кюстендил.

Според утвърдения от ЦИК тираж хартиените бюлетини за област Кюстендил са 124 000. По информация, предоставена от секретарите на общини на територията на област Кюстендил 1914 лица са подали заявления за гласуване по настоящ адрес. В 110 секции се гласува с хартиени бюлетини .

3362 имащи право на глас имаха възможност да  гласуват в нови секции. Промяната в адресите на секционните избирателни комисии  се налага заради ремонтни дейности в сградите на Основно училище  „Професор Марин Дринов“ и ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ гр. Кюстендил. Петте секции разположени в двете школа са преместени в Професионалната гимназия по туризъм „Н.Й. Вапцаров” и Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт „Йордан Захариев” .Около 15 хиляди са с двойно гражданство, предимно от Северна Македония, като те не идват да гласуват.

Около 4000 гласоподаватели от ромския кв. „Изток“ в Кюстендил отново упражниха правото си  на вот в смесени секции в града, не в квартала си, след като  през септември административният съд  отхвърли подадена жалба срещу заповедта на кмета Огнян Атанасов и областния управител инж. Александър Пандурски за разположението на избирателните секции. В жалбата се настояваше 6-те изборни секции в ромския кв. „Изток“ да са в училището „Иван Вазов“, както беше до 2015 г.

Откриването на секции в ОУ „Иван Вазов“ е предпоставка за струпване на големи групи от хора и възникване на напрежение между привърженици на различни политически партии, което е известно на настоящия състав на съда от предишни избори за народни представители, пише в съдебното решение.

Живеещи в квартала се оплакват, че смесените секции, където трябва да упражняват вота си, са им далече, трябва  да хващат такси, за да стигат дотам, а и трудно ги  откриват.

Всички секционни избирателни комисии в Кюстендилска област  са отворили навреме. Преминаването към зимното часово време не беше фактор за успали се членове, тъй като стрелките минаха назад. Ангажираните в изборите си поспаха с час повече дори. Извършени са и десетина смени на членове на секционни избирателни комисии, заради заболяване, информира председателят на Районната избирателна комисия в Кюстендил Венцеслав Механджийски.

Констатирани проблеми с машините имаше в десетина секции в областта.” Или пуска бяла разписка, или набръчква хартията, но комисиите работят, каза още Механджийски, който отбеляза, че когато машините не работят, избирателите гласуват на хартия. От началото на кампанията до този момент са подменени около 500-600 членове на секционни комисии в областта.

В звената на сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР Кюстендил и в районните управления в областта  създадоха организация за издаване на удостоверения на граждани, чиито документи са изгубени, откраднати, повредени, унищожени и лични карти и документи с изтекъл срок, за да могат да упражнят  правото си  на вот.

Припомнено бе, че  в изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранено е ползването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване. Служителите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия.

Избирателната активност в Кюстендилска област към 11:00 часа е била 9,64 процента, съобщиха от Районната избирателна комисия. Гласували са 12 207 избиратели. На последните парламентарни избори на 9 юни, към 11:00 часа са упражнили правото си на глас 7,76 на сто от избирателите.

Най-висока традиционно е активността в община Трекляно. Там са гласували 20,94% от избирателите. От имащите право на глас 17,49% са гласували в община Невестино, 17,12 процента е активността в община Бобошево.

В община Бобов дол са гласували 14,66% от избирателите, в Дупница – 10,96 на сто, Кочериново – 14,50%. Най-ниска към момента е избирателната активност в областния център Кюстендил. Тук са гласували 7,35 процента от имащите право на глас.

Активността в община Рила е 12,40%, а в Сапарева баня – 11,70 на сто.

Областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски призовава всички да гласуват, за да може  страната ни да върви напред. „Гласувах за хубавия ден, който очаква България след днес – такъв, какъвто всички го желаем – спокоен и мирен, . Призовавам всички да направят своя избор днес и да отидат да гласуват, за да можем ние да се обединим и да вървим напред, с една открита и ясна позиция, на нас ни трябва спокойствие и работа”. Това заяви областният управител инж. Александър Пандурски, след като упражни правото си на глас. Той гласува заедно със съпругата си Елена във Второ основно училище в Кюстендил, като упражни вота си машинно. Надеждите  му бяха предвид хубавото време повече хора да отидат до урните.

Кметът на Община Кюстендил Инж.Огнян Атанасов упражни правото си на глас в  сградата на ОУ „ Даскал Димитри“.

„Гласувах с надеждата да се състави правителство. Надявам се партиите да загърбят личните си интереси и противопоставяния и да намерят вариант да създадат стабилно правителство, което да изкара пълен мандат. За нас като местна власт е добре да има разбирателство.“, заяви инж. Атанасов.

Градоначалникът призова за висока избирателна активност. „ Всеки глас, който е пуснат неутрализира един купен глас.Правото да гласуваме ни е извоювано преди един век и половина и е изключително важно да се възползваме от него и сами да определим кой да ни управлява. Когато седим вкъщи, ние стимулираме купуването на гласове. Всеки глас има значение и един глас може да преобърне картинката. Гласуването не отнема време, само минутка “, каза още той.

– На някои места машините нагъваха разписката
Хубавото време не успя да изкара голяма част от хората да гласуват

Гергана Иванова

struma.bg

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search