Или иначе казано, каква е визията на община Кюстендил по отношение на привличането на инвеститорите и подобряването на административната среда? Отговора? Комична!

СХЕМА! КАК МИНЬОРИТЕ ЩЕ ДОНЕСАТ МИЛИОНИТЕ В ДЖОБА НА КМЕТА НА КЮСТЕНДИЛ? КОЛКО МАЛКО УПРАВЛЯВА КОЛКО МНОГО ПАРИ ПРАВИ!

Кмета на Кюстендил Огнян Атанасов, обяви: От миньори до монтажници на ВЕИ инсталации

След като Топ Преса проведе по задълбочено разследване и ви разказахме за изключително интересните проекти, подписани от кмета на Кюстендил Огнян Атанасов, дойде време да ви разкажем  и за апетита му към инвеститорите на ВЕИ инсталации.

Или иначе казано, каква е визията на община Кюстендил по отношение на привличането на инвеститорите и подобряването на административната среда? Отговора? Комична!

Вчера е интервю за медиите, кмета на Кюстендил Огнян Атанасов обяви как, миньорите могат да са добри монтажници на ВЕИ инсталации….На ВЕИ инсталации! Инсталации поставени на  едни от най- плодородните земи в България, Кюстендилските!

„Работим по няколко направления едновременно. Една от нашите амбиции е въвеждането на онлайн услуги за бизнеса и за гражданите. Към момента имаме е-система, при която документът се завежда електронно, но после се разпределя на ръка. Той отива на ръка по отделите, отговорите се изготвят на ръка и се подписват също на ръка. Идеята ни е всичко това да става електронно. Работим и по друга линия за привличането на инвеститори. Ако говорим за компании, които се занимават с производство – за тях искаме да реализираме индустриалната зона, за да можем да им предоставяме имоти, които да бъдат с абсолютно всички комуникации и в рамките да два месеца да може да се извади разрешение за строеж. А това е изключително важно“, казал в интервю кмета.

На въпрос за ски пистите отговаря със следното: „При тях се получава един синергичен ефект – караш ски в планината и след 15 минути слизаш и си в горещата минерална вода, където се възстановяваш. А по средата е хълмът Хисарлъка, където има изключително лековит боров въздух за белодробни заболявания, т.е. тук имаме и климатолечение. Отделно имаме селище на над 8000 години и град над 2000 години, монета, която е сечена в Кюстендил по време на Римската империя, и още много. Разбира се, може да се види и галерията на Владимир Димитров-Майстора, която предстои да обновим за 21 млн. лева. Накратко казано – потенциалът на Кюстендил е огромен.“,  добавя кмета Атанасов.

Интересен беше и скандала именно за обновяването на  галерията за 21 млн. лева. Напомняме, че миналия месец на сесия на ОбС- Кюстендил гръмва луд скандал, около предстоящият ремонт на Художествена галерия „Вл. Димитров Майстора“ за над 21 млн. лв, ремонт които кметът на Кюстендил по обвинения на Общинският съветник Димитър Моралийски предоставил на скандално известна благоевградска фирма.

Общинският съветник Димитър Моралийски тогава обявил от микрофона, че до него е достигнала тревожна информация за избора на изпълнител за ремонта на ХГ „Владимир Димитров – Майстора“ и, че 21 млн. лв. напускат пределите на Кюстендил с благословията именно на кмета, като добавил:

„Искам да помоля, когато се прави избор на изпълнител на обществените поръчки да присъстват представители на Общински съвет“, обяви от трибуната на ОбС-Кюстендил Моралийски.“

DCIM100MEDIADJI_0070.JPG

Но да се върнем на въпроса, на какъв етап е подробният устройствен план за индустриалната зона в Кюстендил? Както и  какъв тип компании очаква кмета  да привлече.

„Когато бях избран за кмет, все още нямаше изпълнител за устройствения план на индустриалната зона. Проведох процедура, беше избран изпълнител и в момента планът се разработва. Очаквам преди края на годината той да бъде готов, за да можем да търсим финансиране от ПВУ и от Териториалния план за справедлив преход. Надявам се, че след като създадем тези условия и предложим терени с всички комуникации и възможност за издаване на разрешително за строеж в рамките на два месеца, ще успеем да привлечем компаниите. Всеки инвеститор би предпочел място, на което да започне да строи в рамките на два месеца и където пред имота му има ток, вода, канал и интернет.

Индустриалният парк, който ще изградим, е 190 дка и отговаря на изискванията за специализиран парк за високотехнологични дейности. Говорим за производство на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти, електрически съоръжения. Ще може да се ползва и за производство на машини, автомобили, ремаркета и др. Фокусът ни ще бъдат именно такъв тип инвеститори. Това са производства, в които хората са добре платени, и ще дадат възможност нашите съграждани да могат да получават адекватни възнаграждения.

Нашият проблем е по-скоро с ниските заплати. Можем да привличаме компании, които са инвестирали в района на София и около София, от гледна точка на това, че при нас работната заплата ще бъде по-ниска от тази в столицата, но в същото време ще бъде добра за нашия регион. Например ако инвеститор дойде и даде заплата 2000 – 2500 лв. при средна за София 3000 – 3500 лв., на него ще му бъде по-изгодно да развива бизнеса си тук. Ще се опитаме да привлечем компании и по линия на Териториалния план за справедлив преход, защото има възможност за грантове, ако решат да инвестират тук.“

„По този начин ще дадем шанс и на много хора от мините, които остават без работа, лесно да се преквалифицират. Те са много добри механици и може да ги привлечем в тези нови за града ни производства.“, добавил в интервюто си кмета

И нищо, че най- големите проблеми на Кюстендил, които стоят неразрешени години наред са липсата на депо за отпадъци, както и високите такси за смет, безработицата и още куп нередности, за кмета Атанасов, явно най- важно си остава привличането на инвеститори за  индустриалната зона. Нищо, че ще се строи на плодородна земя, нищо че ще превръщаме миньорите в монтажници на ВЕИ, нищо че 21 млн. лв. напускат пределите на иначе пълния с безработица Кюстендил!

 

 

 

 

 

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search