Кметуването на Кафелов се раздира от скандали, при това от години. Въпреки тях обаче той не спира да печели избори след избори, което е доста странно, но явно се случва в страна като нашата, далеч не само в Якоруда.

ПОТРЕСАВАЩО РАЗСЛЕДВАНЕ! Бившият кмет на Якоруда „самоубит“ като Ахмед Емин след разговор с Доган?

Вече покойният кмет на Якоруда Нуредин Кафелов е сочен за един от близките хора до Ахмед Доган. Последният беше избран за депутат с гласове от района.

На 14 ноември 2022 г. след обяд Нуредин Кафелов е открит с огнестрелна рана в главата в личния си автомобил. Отнел живота си при странни обстоятелства, коментирани от запознати като принуден да го направи. Прокуратурата така и не доказа подобни съмнения. На мястото се провежда оглед. Автомобилът му е бил отключен, а в телефона му са открити дупки от изстрели. Водещата версия за смъртта на кмета на Якоруда е самоубийство, но не се изключва и версия убийство, съобщават тогава от Районната прокуратура на Благоевград. По първоначални данни имало дупки от изстрели дори в телефона му. Предполага се, че е провел разговор, който го е разгневил и е стрелял по апарата, съобщават още от прокуратурата.

Ден преди смъртта си, в неделя, Кафелов е бил на лов, а в понеделник казал на колеги, че ще се разходи в гората. След като необичайно дълго време не се появил в общината, тръгнали да го търсят. Намерили го в близост до местността Трещеник, в колата му.

Предстоят редица действия по разследването. От МВР допълват, че кметът на Якоруда има разрешително за използване на два вида оръжия. Кафелов е роден през 1958 г. и е завършил Икономически институт „Карл Маркс“. Той е от ДПС и е кмет на Якоруда в продължение на 20 години, с едно прекъсване от 2003 до 2008 г., когато е член на Комисията по финансов надзор.

На изборите през 2007 г. той отново влиза в кметските си правомощия.

През 2011 г. Кафелов печели мандата си като кмет със 71 на сто от гласовете в Якоруда. През 2015 г. пък кметът получава 73,5 на сто от вота.

Кметуването на Кафелов се раздира от скандали, при това от години. Въпреки тях обаче той не спира да печели избори след избори, което е доста странно, но явно се случва в страна като нашата, далеч не само в Якоруда.

През лятото на 2022 г. КПКОНПИ започва разследване срещу него.

Тъстът и тъщата на покойния якорудски кмет от години снабдяват сградата на администрацията, селските кметства, детските градини, училищата и Дневния център за деца с увреждания с интернет, перилни, почистващи и дезинфекционни препарати. Поръчките се правят, без да се обявяват предварително процедури по ЗОП, и всяка от тях може да бъде установена чрез изискване на фактурите между община Якоруда и двете фирми, чрез които родителите на кметската съпруга осъществяват дейността. Това е сигналът, регистриран на 18 юни в Комисията за конфликт на интереси. В него авторът му е дал сведения за фирмите, взети от Търговския регистър, за да облекчи Антикорупционната комисия в разследването срещу кмета на Якоруда Нуредин Кафелов за конфликт на интереси. И за да е картинката пълна, да уточним, че в продължение на цял мандат кръстосва между родния си град и столицата със служебен автомобил и бензин, който се плаща от общината в Якоруда. Разбира се, без никакви последици от това погазване на правилата за депесаря.

Дори когато яростни и възмутени съветници пращат сигнал до тогавашния главен прокурор Никола Филчев, няма никакъв ефект.

Да уточним, според собствените му разбирания Кафелов при това не е и „калинка”. След строителното инженерство е завършил висше образование и по икономика.

На изборите през 2007 г. той отново влиза в кметските си правомощия (и дори в началото на 2008 г. е освободен предсрочно от Комисията по финансов надзор, явно вече е някак неудобно да е и там, и там ) и така до понеделник, 14 ноември, когато е открит с куршум в слепоочието в колата си, в местността Цървуле в курорта Тръщеник над Якоруда.

През лятото на 2022 г. срещу Нуредин Кафелов е депозиран сигнал за неправомерно увеличение на гробищния парк. Той е подаден от местни бизнесмени. На 15 септември 2022 г. екипи на Комисията за противодействие на корупцията и конфликт на интереси влизат в Община Якоруда, изземвайки купища документи от общинската сграда, за да разследват работата на общинското ръководство и най-вече на кмета Нуредин Кафелов.

Кметът Кафелов е кадър на ДПС и дължи кариерата си на този факт, не крият местни.  Дни след смъртта му обаче от ДПС не казват нищо за своя съпартиец и кмет на Якоруда за повече от двайсет години.

Като странно определя поведението на съпартийците на Кафелов бившия член на ДПС Осман Октай тогава.

„За мене е изненадващо мълчанието на ДПС, особено на Доган. Аз много бегло познавах Кафелов. Неговата кариера стремглаво се разви след нашата раздяла с Доган. Първо беше назначен в тази комисия (Комисия по финансов надзор 1999-2003 г.) и след това беше несменяем кмет. Срещал съм се и на различни случайни събития с него на „здравей-здрасти” и толкова. От него бяха изолирани всички основатели на ДПС в община Якоруда. Той беше ги изолирал тотално и почти бяха смачкани фамилиите на основателите на ДПС – това знаех като информация”, твърди Осман Октай.

Бившият зам. председател на ДПС допълва, че има информация за близостта между Кафелов и Доган и това говори, че не е нормално да не бъдат поднесени съболезнования между мюсюлмани. Октай се усъмнява във версията самоубийство и заради религията му, според която това действие е голям грях.

През 2008 г. в резиденцията на Доган беше намерен мъртъв друг кмет на ДПС – Ахмед Емин. Делото е прекратено през 2009 г., отворено наново през 2010 г. и прекратено 2011 г.Около смъртта на Емин се въртят хипотези за разследвания за незаконно финансиране на ДПС, но до ден днешен все още нищо не е доказано. И в този случай официалната версия е самоубийство досущ като при бившия кмет на Якоруда. Но според криминалисти почеркът е един. Източници на Топ Преса от службите ни подшушнаха, че следите от простреляния телефон показват, че преди да загине кафеов е имал няколко разговора, единия от които бил доста дълъг. Следите от този разговор, водят към зона около сараите на Доган. В този район е клетката, в която е регистринан джиесема с който е разговорял Кафелов преди да вземе фаталното решение или това решение е взено в следствие разговора или с помоща на друг човек…

 

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search