Ще продължим да работим законосъобразно, принципно и съзнателно за решаване проблемите на хората от общината без забавяне, както винаги до сега!

Д-р Васил Арнаудов със становище пред Топ Преса за нововъведенията касаещи ТЕЛК

Във връзка със зачестилите напоследък информации в медийното пространство, относно някои нововъведения, касаещи дейността на ТЕЛК в страната, пораждащи много въпросителни у хората в нашия регион, потърсихме д-р Васил Арнаудов- Представител на ТЕЛК гр. Гоце Делчев за кратко разяснение по въпроси, вълнуващи хората от нашите общини.

Ето какво сподели за Топ Преса д-р Арнаудов.

„Наистина напоследък сме свидетели , на информация в медиите, касаеща  промени в дейността на ТЕЛК, които са в сила от 21/06/2024г. и обнародвани в ДВ бр.23 19/03/2024г.

Едно от съществените изменения в нормативния акт е именно, отпадане на необходимостта от преглед на лицето с увреждания от ТЕЛК, в съчетание с разпределение на заявленията на „случаен принцип“ на територията на цялата страна.

Искам веднага да информирам и успокоя съгражданите, че ТЕЛК към МБАЛ „ И. Скендеров“ гр. Гоце Делчев не е преустановявала своята дейност и продължава да работи. Без промяна на работно време, часове  за консултации и всичко останало свързано с подготовката на документи, касаещи освидетелствуването на лицата, нуждаещи се от временна или трайна нетрудоспособност. Промяната се състои в подаването на заявленията, което съобразно новото постановление на МС, се извършва лично по електронен път или с писмо по поща. Не се налага пътуване на хората  отново в посока Благоевград, където е регионалната картотека и се извършва разпределението на заявленията.

За всичко това, за придвижване на заявленията, лицето, подало документи за експертиза бива информирано с писмо или по електронен път. В същото време нашата ТЕЛК заседава и издава експертни решения на заявления и лица от цялата страна, като обемът на работа и броят на издадените ЕР остава непроменен. Искрено се надявам, хората от нашия регион да проявят разбиране, относно настъпилите промени в правилника за работа на комисиите, съобразени с нормативната наредба, касаеща цялата дейност, от подаване на заявленията до издаване на експертно решение. Такава организация се създава на територията на цялата страна. За целта РЗИ осигуряват необходимите условия за нормална  работа на ТЕЛК по места.

Ще продължим да работим законосъобразно, принципно и съзнателно за решаване проблемите на хората от общината без забавяне, както винаги до сега.“, сподели д-р Арнаудов.

Припомняме, че болницата в град Гоце Делчев е една от първите извън областните градове, в която се откри ТЕЛК, което е безспорна грижа към хората с увреждания от този регион.

63- годишният лекар  с дългогодишна практика на интернист,  който  е бил  токсиколог във ВМА, неврокопчанинът д-р Васил Арнаудов  оглави миналата година Териториална експертна лекарска комисия в МБАЛ „Иван Скендеров“. Откриването на ТЕЛК в Гоце Делчев беше един от приоритетите за местната община и ръководството на МБАЛ „Иван Скендеров”. По този начин се улесни неимоверно населението и бяха спестени много нерви, време и пари на хората от общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча, тъй като най-близката ТЕЛК комисия, която освидетелства хората за трайна неработоспособност (вид и степен на увреждане), беше Благоевград.

В екипа на ТЕЛК – Гоце Делчев работят девет лекари с председател д-р Васил Арнаудов. Пред изнесените факти от него, ние нищо не можем да допълним. Фактите говорят сами по себе си! Респект за професионализма!

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search