Започват проверки за незаконно изхвърляне на гуми и отпадци от автосерзивите в Благоевград

Започват проверки за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци от автосервизите и сервизите за гуми в Благоевград.  Мярката е с цел стриктен контрол над изхвърлянето на масово разпространените отпадъци от автосервизите и сервизите за гуми. Общинските еколози и звено „Инспекторат“ ще следят за неправомерно събиране, транспортиране, съхранение и последващо третиране на стари автомобилни гуми и отработени масла на територията на община Благоевград.

Събирането, транспортирането и съхранението на тези отпадъци се извършва единствено от лица, притежаващи документ по реда на чл. 35 от ЗУО. Автосервизите и сервизите за гуми следва да имат сключен писмен договор с организации по оползотворяване на излезли от употреба гуми и отработени масла. Всички обекти, от чиято дейност се образуват тези масово разпространени отпадъци, носят отговорност за тяхното последващо третиране.

При установени нарушения, общинските служители ще имат право да съставят предупредителен протокол с предписание, както и да налагат санкции, регламентирани в чл.134, чл.136, чл.140 и чл.141 от ЗУО.

Инициативата на Община Благоевград е част от поредица от действия в защита на околната среда и цели да предотврати изхвърлянето на масово разпространени отпадъци, които са сред причинителите за трайни екологични вреди.

През юни тази година Община Благоевград затвори незаконното сметище в село Изгрев, което застрашаваше живота и здравето на жителите му, а след това отпадна и таксата за предоставяне на контейнери и извозване на строителни отпадъци от домакинствата.

ilindenpres.bg

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search