Голям празник е! Днес е забранено да се…

Българската православна църква отбелязва на 22 октомври Прославление на светите мощи на св. Евтимий, патриарх Търновски.

Патриаршеска св. Литургия за празника Прославление мощите на св. Патриарх Евтимий Търновски в Бачковския манастир „Успение Богородично“, ще бъде предстоявана от Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Даниил.

Със специално Патриаршеско и синодално послание през 2023 г. архиереите на БПЦ обявиха официално, че откритите в началото на XX в. в Бачковския манастир св. мощи принадлежат на св. патриарх Евтимий Търновски.

В тази връзка Св. Синод учреди новия празник в българския църковен календар – „Прославление на светите мощи на св. Евтимий, патриарх Търновски“.

Мощите на Евтимий Търновски са открити в Бачковската света обител през 1905 г., където той е бил заточен, и учените дълго спориха дали са автентични.

Архиереите призовават Божия народ да отправя молитви не само пред иконата на светеца, но да почита и неговите св. мощи, които ще бъдат обект на поклонение в Бачковския манастир.

На 22 октомври в църковния календар е и денят на паметта на Свети равноапостолен Аверкий, епископ Ераполски, Св. мчци Александър еп. и Ираклий воин.

Св. Аверкий е известен светец, живял през втората половина на 16 век. Той е роден в град Аврения, който сега се намира в Турция, и е известен със своята духовна сила и преданост към Христос. Той бил известен с голямото си влияние върху населението и отдадеността си на духовния живот. Свети Аверкий починал на 22 октомври 1584 г.

Какво не трябва да правим днес?
Днес, както и на всеки друг ден, църквата се противопоставя на кавгите, сквернословието, клюките, клеветите и осъждането, както и на мързела, завистта, алчността, отмъстителността и отчаянието.

Не започвайте основно почистване на дома си. По-добре е да не тръгвате на дълги пътувания, защото те няма да донесат радост. Не трябва да предизвиквате кавги или скандали.

Какво трябва да се прави на празника?
На този ден вярващите отивали в храма, за да запалят свещ и да се помолят за изцеление от различни болести. По-добре е да прекарате деня сред семейството си, като поканите най-близките си на гости.

blitz.bg

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search