ВИДЕО : Село Беден е богато на исторически забележителности и уникални гледки

До село Беден не се стига бързо. Родопа не дава да се тича по нейните друми. Сякаш ни принуждава да бъдем по-смирени, за да се насладим на всичките ѝ красоти. Пътят, по който премина екипът на Агри.БГ, криволичи нагоре към сгушеното на припек селце. Там се срещнахме със Стоян Настанлиев, който увлекателно разказва за многовековната история на Беден.

Четете още: Има живот извън града, хора с различни професии стават животновъди. Селото се намира на 1150 метра надморска височина в Средните Родопи. Интересна е историята на името на Беден, което се е променяло през годините, а и до наши дни се използва по различен начин. Беден на турски означава крепостна стена, твърдина, което най-вероятно идва от крепостта, която се намира над селото. В разговорния език местните жители произнасят името като Бедан. Това може би произлиза от името и на самата крепост – Беаднос. Тя е била предадена от византийските императори на българския цар Иван Александър в отплата за неговата помощ.

„Следващото място, което е интересно в селото от историческа гледна точка, това са двете могили, които са казват малката и голямата черква. Между двете могили 70 – те години при направата на напоителната система в селото е открит тракийски шлем, който е един от десетте тракийски шлема, намирани в България. В момента шлемът са намира в Смолянския исторически музей. Този район има голям потенциал за археологически проучвания“, разказва Стоян Настанлиев, който е и бивш кмет на селото.

Зад решетките: Затворническа мандра конкурира големите производители с уникални сирена

В Беден се надяват да се намери финансиране, за да се възобновят разкопките в землището, чиято земя вероятно крие още богатства. В същото време постоянно расте интересът към Беденските минерални бани. 

Водата там извира с температура 76 градуса и притежава уникални качества. Преди 200 години турски офицер, който е служил в Беден установява, че на мястото на сегашната баня никога не се задържа сняг и финансирал разкопаването. Там работниците откриват стари римски каптажи и плоча с надпис на латински.

Преди век е направена сегашната банята, която съществува и до днес. Водата от Бененските минерални бани е откарана в град Девин с 15 километров водопровод и захранва всичките спа хотели в града. В момента има бизнес интереси от Пампорово АД. Идеята е да се изгради термален парк до самата река. 

„Шансът на селото едно от това, че този термален парк ще бъде на нашето землище. За развитие на туризма ние може да предложим история, може да предложим уникална гледка и по този начин да привлечем много туристи. В селото в момента има три действащи къщи за гости, които са постоянно заети с хора от цялата страна, а и от чужбина“, казва още Настанлиев.

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search