Храмов празник на църквата „Св.Иван Рилски“ в Кресна ще отбележат в събота

Църквата „Свети Иван Рилски” в град Кресна ще посрещне стотици хора на своя храмов празник тази събота, 19 октомври. В този ден е се почита паметта на патрона на храма свети Иван Рилски Чудотворец.

„Все още чакаме отговор от Неврокопския митрополит Серафим дали ще оглави богослужението. Тържествената света литургия ще започне в 07:30 часа в празничния ден. Ще се отслужи и заупокойна молитва в костницата при храма за загиналите на бойното поле за свободата на страната ни офицери, подофицери и войници. Празничният водосвет ще е в 11:30 часа, след това ще благословим трапезата и ще се раздаде курбан на богомолците“, каза отец Георги Танчев.

Решението за изграждане на костница на загиналите в Първата световна война български офицери, подофицери и войници в храма в град Кресна е взето на 1 август 1937 година.

Храм-паметник и костница „Св. Иван Рилски“ е изграден и започва да функционира през 1941 г. Не е известно какви мощи са вградени в престола на църквата, но в олтара се намира частица от мощите на свети великомъченик Яков Персиец (Иаков Персианин).

Храм-паметник и костница „Св. Иван Рилски“ е единствената църква в Югозападна България, където се съхраняват кости на загинали български воини. Тя е паметник с изключително архитектурно и историческо значение за региона.

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search