Разкрити са ползите от ранното лягане

Изследователи от Департамента по педиатрична рехабилитация на Китай откриха връзка между времето за лягане и разнообразието на чревния микробиом при децата.

В проучване, публикувано в списание Scientific Reports, те обясняват, че децата, които си лягат по-рано, имат по-голямо микробиомно разнообразие.

Проучването установява, че децата, които си лягат преди 21:30, имат повече полезни бактерии, включително Akkermansia muciniphila, която е свързана със здравето на червата и когнитивната функция.

Тези микроорганизми могат да играят важна роля в защитата на чревната лигавица и регулирането на имунния отговор, което има положителен ефект върху здравето и развитието на детето.

Експертите са събрали проби от от 88 деца на възраст от 2 до 14 години и са провели геномен анализ на чревния им микробиом.

Анализът установил, че децата, които си лягат рано, имат повече бактерии като Akkermansia muciniphila, Holdemania filiformis и Alistipes finegoldii.

Тези бактерии и гъбички играят важна роля в поддържането на здравето на червата и участват в метаболизма на аминокиселините и регулирането на невротрансмитерите, които са важни за когнитивното развитие.

По-подробен анализ разкрива, че Akkermansia muciniphila и Alistipes fingoldii имат положителна корелация с продължителността на съня, докато Clostridium sp CAG-253 показва отрицателна корелация с латентността на съня.

Това предполага, че микробиомът може да повлияе на съня и когнитивната функция, включително способността за концентрация и обработка на информация.

Авторите предполагат, че тяхното откритие може да помогне за разработването на нови терапии за лечение на нарушения на съня в детска възраст чрез модулиране на микробиома.

Веселина Петрова

megavselena.bg

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search