Мълниите освобождават опасни електрони, причиняват рак

Американски учени установиха, че мълниите в земната атмосфера могат да генерират опасни високоенергийни частици.

Така наречените „електрони-убийци“ могат да проникнат в метала и да повредят електронните компоненти на сателитите, както и да причинят различни заболявания при хората.

Експерти от Университета на Колорадо в Боулдър, САЩ, са направили откритието почти случайно.

Един от авторите на изследването, Макс Фейнланд, преглеждал данни, събрани от сателита SAMPEX на НАСА, и забелязал мистериозни клъстери от високоенергийни електрони, преминаващи през вътрешния радиационен пояс на Земята.

Находката изненадала учения, тъй като се смята, че подобни частици не могат да съществуват на това място. Заедно с колегите си той преразгледал данните, получени от устройството от 1996 до 2006 г., идентифицирайки 45 различни примера за изблици на високоенергийни електрони.

Анализът показва, че някои от тях са се случили по-малко от секунда след падането на мълнията.

Тези частици, наричани още „електрони-убийци“, могат да преминат през металните повърхности на сателитите, да повредят платките, а също така да повлияят негативно на здравето на астронавтите в орбита, казва Фейнланд. По-специално, те могат да причинят рак и други сериозни заболявания при хората.

Изследователите все още не знаят как се формират.

Предполагат, че след удар от мълния радиовълните от Земята предизвикват процес, напомнящ игра на флипер. Вълните се сблъскват с електрони във вътрешния радиационен пояс, които след това започват да пътуват между северното и южното полукълбо на Земята, завършвайки обиколката само за 0,2 секунди. По това време част от електроните изпадат от пояса и навлизат в нашата атмосфера.

Колко често се наблюдават подобни процеси също не е известно. Вероятно те могат да се появят едновременно с периоди на повишена слънчева активност, когато нашата звезда излъчва голям брой високоенергийни електрони, насищайки с тях вътрешния радиационен пояс. Ще са необходими обаче допълнителни изследвания, за да се провери тази хипотеза.

Ако учените можеха да предвидят подобни събития, те биха могли да защитят астронавтите и сателитните оператори от опасни електрони.

Въпреки това, каквато и да е причината за тези явления, учените отбелязват, че тяхното изследване демонстрира вероятна връзка между климатичните условия на Земята и в Космоса.

Това трябва да се има предвид при планирането на бъдещи полети, както пилотирани, така и безпилотни.

Веселина Петрова

megavselena.bg

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search