Ахмед Мерчев от Слащен: Подготвяме три нови прототипа на електрически хиперколи

.

След като представиха първата в света електрическа хиперкола, той и екипът му подготвят 3 нови прототипа

ALIENO SENTIЕRO е електрическа хиперкола с 5 221 к. с. и максимална скорост над 584 км/ч в най-мощната си версия! И това футуристично чудо се произвежда не в някой от познатите автомобилни гиганти на Европа или Америка, а в …. родопското село Туховища и е изцяло българска иновация! Тя е дело на екип от около 20 души, начело на които стои един млад човек от село Слащен – Ахмед Мерчев, основател и главен акционер на компанията  ALIENO.

Господин Мерчев, най-напред искам да Ви благодаря, че въпреки огромната си заетост, отделихте време, за да отговорите на въпросите на ИНФОМРЕЖА.

Напоследък интересът към Вас става все по-голям. Моля, представете се на нашите читатели.

Родом съм от сатовчанското село Слащен. Учих в местното училище – СУ „Св. Климент Охридски“, след това – в Техническия университет в София, специалност Електроника и роботика. От 20 години развивам собствен бизнес.

За себе си мога да добавя, че съм работохолик. През последните 9 месеца постоянно съм зает с проектиране, работа с екипа, оптимизиране на производството, но това не ми тежи, защото тук е интересно, даже забавно. Разбира се, отделям време и за семейството си.

Как стигнахте до идеята да произвеждате електрически автомобили?

Като малък си правех детски колички и постепенно станах фен на автомобилите. Преди години пожелах да си купя електрическа спортна кола. Не намерих и реших сам да си я създам. Хиперколите всъщност са роботи на колела, със специално задвижване и захранване, а това е точно по моята специалност. Основание ми даваше и опитът, който вече имах в изпълнението на наши проекти за роботи – електроника за роботи, специални електромотори. От идеята за направа на коли до производството на първата хиперкола минаха 9 години.

Фабриката Ви е в Туховища, а не в Слащен. Защо?

В Слащен няма подходящо равно място, затова купих 15 дка в района на бившата казарма в Туховища, на 3 км от Слащен. Фабриката изграждаме през последните 4 години и вече завършихме първия етап, имаме 2 500 кв. метра начални халета. Разполагаме с над 200 производствени машини, но засега работят само около 40. Постепенно ще разширяваме производствените мощности, включително и в района на Гоце Делчев.

А как създадохте екипа си?

Екип не се създава лесно. Още повече, че никой преди нас не е правил това, което ние правим. Трудно беше, но успяхме. Сега сме 10 души инженери и още толкова производственици. И в това отношение продължаваме да се развиваме. Офиси ще имаме в Пловдив, София, Велико Търново.

Имате ли партньори, които по някакъв начин ви помагат?

Да, имаме консултанти от чужбина, които ни осигуряват експертиза. Освен това купуваме материали от партньори в автомобилното производство в Германия, Англия, Италия, САЩ.

Над какво работите сега?

В момента ALIENO подготвя 3 предпроизводствени прототипа и още 10 броя серийно произведени коли.

Работим 100 % за износ. Имаме доста клиенти.И големите, и бутиковите брандове са ни фенове.

А ще ни зарадвате ли скоро с представяне на следващия прототип?

След още няколко месеца и това ще стане. А Денят на ALIENO ще се провежда ежегодно на 27- и или около 27-и септември, тъй като на тази дата през 2015 г. в Слащен бе поставено началото на проекта ALIENO.

Използвам възможността да благодаря на всички жители на община Сатовча за голямата подкрепа, която ни оказват!

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search