Фестивалът в Коларово събра хиляди почитатели на кестените

Богата празнична програма, много фолклор, традиционни български местни ястия и аромат на печени и варени кестени – това предложиха домакините от петричкото село Коларово на хилядите гости от региона и страната, които се включиха в 11-то издание на Фестивала на кестена. Той е посветен на планина Беласица, където се намират най-обширните кестенови гори не само в България, но и на Балканския полуостров.

Основната цел на празника е да се популяризира природното и културно наследство в района на Природен парк „Беласица“. Гостите на фестивала се насладиха на богатството на родния фолклор в полите на панорамна Беласица.

В 42 шатри всички 8 села от Подгорието представиха най-характерните за тях гозби. Гостите на фестивала опитаха варени и печени кестени ,както и различни кулинарни изкушения, приготвени от сръчните ръце на жените от Подгорието – баници, пляска, супа, пици, рула, пити от кестени.

Майсторът на печени кестени Милчо Великов беше категоричен, че тази година реколтата от кестени е по-слаба заради жаркото лято тази година. От години той се грижи за 5 декара насаждения от кестени.

Силвия Павлова от град Плевен сподели за БНР-Радио Благоевград, че е впечатлена от огромния интерес на хората към фестивала „Идвах преди 3 години, когато нямаше такова присъствие, очевидно фестивалът печели популярност с всяка изминала година, което е радващо. Възхитена съм от гостоприемството на местните хора, които ни впечатляват с кулинарното си майсторство“.

Кестеновият празник се организира от Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите с финансовата подкрепа на Югозападното държавно предприятие и Община Петрич, в партньорство с Българска фондация „Биоразнообразие“ и Пирински туристически форум, със съдействието на Исторически музей град Петрич, както и с активното участие на кметовете, читалищните секретари и хората от района на Природен парк „Беласица“.

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search