По думите на Дънов, в божествения свят съществуваме като дух, но когато той слиза до причинния свят е вече душа, а тя има три проявления, които се наричат ум, сърце и воля.

ИСТИНСКА ИСТОРИЯ! ЗА ПЪРВИ ПЪТ! Шаман от Филипините казал на тукашен бизнесмен – какво прави човек от земята на Дънов тук? Там си имате всички знания!

Както при всяка значима личност, мненията за Петър Дънов, основателя на философското и духовно движение Бялото братство в България, са разнообразни. Някои хора ценят неговото учение и философия, докато други може да не споделят същото мнение или да бъдат скептични към неговото учение. Според исторически и социални контексти, има хора, които могат да имат отрицателно отношение към него поради различни причини, включително религиозни, философски или лични убеждения. Важно е да се подходи с разбиране и уважение към различията в мненията относно личности като Дънов.

Петър Дънов е роден на 11 юли (29 юни стар стил) 1864г. във варненското село Хадърча, тогава в Османската империя. Той е трето дете на свещеник Константин Дъновски и на Добра Георгиева. Негов дядо по майчина линия е чорбаджи Атанас Георгиев (1805 – 1865), български възрожденски поборник за църковна независимост. Баща му Константин Дъновски (1830 – 1918) е първият български свещеник във Варна.

Тежка болест е преломен момент в живота на Петър Дънов. Няколко години по-късно той пише, че преди нея е чел религиозните книги на баща си, но „не е следвал истината“, чувствал е „душевна борба между добро и зло“. „Бях поразен от болест, която ме доведе почти до прага на смъртта. Когато се почувствувах толкова безпомощен и си мислех, че скоро ще се явя пред Бога, аз реших да следвам Христа и със сълзи на очи молих за опрощение на греховете си. Скоро след това здравето ми се възстанови. Моето желание е да бъда завинаги Христов и да свидетелствувам за Него“., пише Дънов в записките си.

През 1897 г. Петър Дънов имал мистично изживяване – слизането на Божествения Дух върху него, което е третият ключов момент в живота му (след болестта и обръщането му към Бога). Това се случило на 7 март (стар стил) във Варна. Счита се, че тогава „той приема „задължението“ на духовен Учител, който се е въплътил в това негово тяло“. Това духовно задължение, съчетано с гражданска позиция, Дънов следвал неотклонно до края на земния си живот, работейки сред българския народ „за приемане от него на Божествената Любов, Мъдрост и Истина, като най-висш идеал за човека.

Известната школа на Петър Дънов (наричан от своите последователи Беинса Дуно) е единствената систематизирана, съществуваща в света. Школата на Беинса Дуно не дава религия, а наука, изкуство, култура, ново знание, което вече е на степен мъдрост. Последователите на школата, са представители на всички християнски деноминации. Учението съдържа всички предходни форми на религията и на науката и дава изцяло нов поглед върху живота, който се основава на християнския морал и ценности, но ги развива съобразно нашата еволюция. Според Дънов Великото всемирно бяло братство е създало Космоса, а негова глава е Христос.

Учителят Беинса Дуно съдържал всички нива на знания и давал учението за висшата същност на човека, която е душа и дух. За него бизнесмен от град Гоце Делчев отишъл да намери своя гуру на Филипините с цел лечение, когато споделил на едит от големите шамани там от къде е получил отговор : Ти идваш от земята на учителя! Какво прави човек от държавата на Дънов тук. Там си имате достатъчно знания. Човекът останал шокиран. Не пожела да му публикуваме името. Ще кажем само, че е едно от големите имена на хлебопроизводството.

По думите на Дънов, в божествения свят съществуваме като дух, но когато той слиза до причинния свят е вече душа, а тя има три проявления, които се наричат ум, сърце и воля.

Паневритмията от своя страна е венец на неговата школа, защото съдържала висше познание за ритъма на Космоса. „Когато ние правим физическо движение на земята, трябва да знаем, че то е свързано с енергийните ни двойници и проявления в други светове. Във всяко движение има отражение като идея, тон, форма във всички светове. Чрез нея ние се подготвяме за по-добра еволюция чрез връзка с природните сили“, се пише в неговите книги.

Лекциите на Беинса Дуно са издадени, дори и фототипно. Постоянно се организират множество инициативи, свързани с учението му.

В България има организация „Общество Бяло братство“, регистрирана официално като вероизповедание, защото такива са нормативните бази, но тя не се възприема като религия, а като проводник на науката и културата, които дава Беинса Дуно.

 

 

 

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search