Оцелели от атомната бомба в Хирошима печелят Нобелова награда за мир

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заради усилията на организацията за свят, освободен от ядрени оръжия

Нихон Хиданкьо, японско гражданско движение на група, оцелели от атомните бомби в Хирошима и Нагасаки, известни още като хибакуша, спечели Нобеловата награда за мир за 2024 г. Председателят на Нобеловия комитет Йорген Ватне Фриднес похвали организацията за “изключителните усилия“ за „постигане на свят без ядрени оръжия“.

“Групата получи отличието за усилията си за постигане на свят, свободен от ядрени оръжия, и за това, че чрез свидетелски показания демонстрира, че ядрените оръжия никога повече не трябва да бъдат използвани“, заяви Йорген Ватне Фриднес, председател на Норвежкия нобелов комитет в Осло.

Победителят беше обявен на церемония в Осло, съобщава Sky News.

“Изключителните усилия на Нихон Хиданкьо, допринесоха значително за установяването на ядреното табу. Затова е тревожно, че днес това табу срещу използването на ядрени оръжия е подложено на натиск“, каза Фриднес.

Миналата година престижната награда бе присъдена на лишената от свобода боркиня за правата на жените Наргес Мохамади за борбата ѝ срещу потисничеството на жените в Иран.

Наградата е придружена от златен медал, грамота и парична сума в размер на един милион долара.

Наградата ще бъде връчена на официална церемония в Осло на 10 декември – годишнината от смъртта през 1896 г. на създателя на наградите, шведския изобретател и филантроп Алфред Нобел.

Норвежкият Нобелов институт съобщи, че 286 кандидати са номинирани за тазгодишната награда за мир, включително 197 лица и 89 организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

По публикацията работи: Инна Ангелова

Прочети още на: https://www.dnes.bg/science/2024/10/11/oceleli-ot-atomnata-bomba-v-hiroshima-pecheliat-nobelova-nagrada-za-mir.623051

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search