Проклятието на уикенд заетостта и защо курортните в югозапада остават в транспортна сянка?1

Основните инвестиции в българския туризъм в последните години са в спа хотели четири и пет звезди. Колко са вложените милиони, колко са станали леглата и къде са концентрирани – обобщени официални данни няма. Последният анализ е от 2019 г. – отпреди инвестиционния бум, когато и секторът е поставен сред приоритетните за устойчивото развитие на българския туризъм до 2030 г. „Виждам, че всеки месец се отваря спа или медикал спа хотел в някоя община, което означава минимум 10 на година, казва Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и спа туризъм (BUBSPA). „Всички обаче инвестират в стаи и лукс, а би следвало да инвестират в центровете. На малко места имат качествена апаратура и специалисти, без които всичко това е немислимо“, добавя тя. В страната има 48 сертифицирани медикал и спа центъра и много повече спа центрове.

За разлика от масовия морски и планински туризъм, който се разви предимно като нискобюджетен, цените на новите спа хотели чупят горните граници на познатото в българския туризъм (начална цена за нощувка 500 лева в „Кашмир“ Велинград). Необичайно, но факт, въпреки че са скъпи, клиентите им са главно българи (при спа хотелите във вътрешността на страната такива са 93% от гостите). И ако се вярва на проучвания на доставчици на оборудване за сектора, тези клиенти първо търсят преживяване и после гледат цените – 88% от тях казват, че са готови да платят и повече за още по-добра услуга

Проблемът е, че плащат цената за кратко – повечето гости остават максимум ден-два през уикенда. И големият въпрос пред индустрията сега е как да осигури седмична и целогодишна заетост на хотелите и спа центровете. Това е начинът те да са ефективни и да може да бъде задържан на работа квалифицираният и обучен персонал.

В туризма е правило, че от постигната цена не се отстъпва. А и свалянето на цените едва ли би удължило престоя на българските туристи, които са главно хора в активна възраст с деца и свободно време през уикендите и ваканциите. Не е гладък вариант собственик на спа хотел да диверсифицира с друг на морето или в планината, за да задържи кадрите си, защото в единия случай колебанията в заетостта са седмични, а в другия – сезонни. По-скоро морските и планинските хотелиери се опитват да добавят спа центрове и услуги към предлагането си, за да вдигнат нивото и да могат да повишат цените.

Курортите в Югозападна България – в Сандански, Гоце Делчев, Кюстендил, остават в транспортна сянка, заради което тя препоръчва контакти със Западните Балкани. Като потенциални очертава още румънския, полския, турския и швейцарския пазар. С МТ вече работят по норвежкия. „Колкото и да е перфектен един съюз, той няма как да се представи, ако преди това не се е представила държавата България“, казва Плугчиева. И добавя, че е необходимо на държавно ниво да се работи за качествена реклама и да се водят разговори със съответните авиокомпании.

BUBSPA има и подкрепа на Европейската спа асоциация (ESPA). Чила Мезоси, главен секретар на ESPA, обясни, че са промотирали и България в рамките на по-мащабни европейски рекламни кампании, насочени към САЩ, Израел и Китай. Освен това самата ESPA е една от неправителствените организации, които ще партнират на Европейската комисия по програмата EU4Health през 2025-2026 г. Ключовите теми ще са профилактиката, рехабилитацията и рекламата, а фокусът – трансграничните услуги, насочени към здравето. В тази връзка тя призова българският бизнес да се подготви с информация.

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search