МЪЛНИЕНОСНО РАЗСЛЕДВАНЕ В toppresa.com! Къде е заровено златото на Галеви?

 

Closeup of big gold nugget, finance concept

Българските земи са богати на скрити съкровища. Някои от тях са останали още от времето на траките, древните римляни и византийците. Други са заровени от разбойници османлии – когато вече не можели да носят плячката си, те я скривали на тайно място, с надеждата да си я приберат по-късно. Така постъпвали и българските хайдути и комити – попаднали в безизходица, заравяли събраните за оръжие пари, за да не бъдат взети от турците във времето на османското владичество.

Районът на община Гоце Делчев, съседните общини Гърмен, Хаджидимово и Сатовча от години са известни освен като пазители на много тракийски, римски и византийски светилища, исторически местности и пр, но и със силно развитата незаконна дейност – иманярство.

Публична тайна е че има доста групи занимаващи се с порочната дейност, поради апетитните места, които примамват търговците на антики. От години се знае също така че основният клиент и човек който движил този бизнес в България е обвиненият хазартен бос – Васил Божков.

Според свидетели, едни от най непрестанни набези на иманярите са  на „Калята“, връх „Свети Илия“  и  „Алангерица, в село Дъбница. Като най-интересната част е катакомбата с аязмото, чиято вода никога не пресъхвала, дори и в най големите горещини. Лято и зима нивото му било едно и също.  Преселилите се от Старо Ловча християни  го нарекли Свети Архангел Михаил.

Именно там се намирали и  останки от крайпътна Римска станция, и по наблюдение на местните жители то периодично търпяло набези на иманяри със скенери. За подобна дейност сочели и огромните дупки с диаметър 3 метра и дълбочина 6-7 м.

 

Преди години иманярската мафия в Югозападна България, полудяла и от слух за цяло съкровище които братя Галеви са скрили преди бягството си от правосъдието. Според мълвата Пламен Галев и Ангел Христов са потопили злато в коритото на река близо до имението си в Ресилово, но по-скоро било в района на село Овчарци. Златото било купено през юли 2011 година, веднага след като Софийският апелативен съд отменил оправдателните присъди на бившите командоси и постановил, че трябва да лежат в затвора.
Точно тогава цената на благородния метал почнала да се качва и Галеви, предусещайки, че ще трябва да се покрият поне докато не изтече давността на престъплението, купили кюлчета с част от наличните им пари.
Предположенията са, че братята потопили съкровището си в района на водопада Горица. Районът там отдавна действал като магнит за иманярите. Те търсели съкровище, за което също се смята, че е на дъното на реката или до самия водопад, споделят запознати.

Припомняме, че един от най- големите „удари“ на иманяри в България, се е случил именно в Югозападна България.

Става въпрос за златната римска огърлица с тегло 38,55 грама, датирана към III век, която бе иззета от благоевградските иманяри братя Гемеджийски в квартал Грамада. Накитът бе намерен при изненадваща акция на ДАНС в дома на братята Методи и Владимир Гемеджийски. Според разследващите се подготвяли за сделка по продажбата й и износ зад граница. Посоката на трафика според специалисти била Италия. Оказало се, че огърлицата е изключително ценна и най-вероятно е била собственост на богат аристократ, купена за съпругата му. Огърлицата е от 23 каратово самородно злато, няма аналог и е уникат, според историците.
Днес намереният у иманярите накит вече е собственост на Националния исторически музей. При акцията в дома на Гемеджийски, освен огърлицата, били намерени и още няколко уникални антични чинии. По време на разпитите, обаче иманярите не посочили мястото, откъдето са изкопали антиките.

Криминалната статистика сочи, че древните находки са най-доходният бизнес в подземния свят, спомняте си Божков и неговите колекции….

Но, разбира се в България липсва публична статистика за размера на иманярството.

 

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search