Методи Байрактарски: Вижте как изглеждат възрожденските къщи във Вароша, които са обявени за паметници на културата!!!

В рубриката ни „Грозни гледки“ ви показваме дребни, дразнещи неща от ежедневието на благоевградчани.

Днес ви показваме как изглеждат възрожденските къщи във Вароша!

Пише Методи Байрактарски, главен редактор на VIP Media Press

Вароша е квартал на град Благоевград, където е разположена старата част на града!

Кварталът е разположен в централната част на Благоевград, на левия бряг на река Бистрица, в подножието на Делвинския рид.

Началото на застрояването на квартала се датира към XVIII век, а в началото на XIX век вече е оформен изцяло. По това време кварталът се простира на изток от Митемарковата къща, която днес е разрушена, до съвременния пазар на запад. Кварталът има една главан улица – улица Чаршийска, наричана още Сярското джаде (днес улица „Александър Стамболийски“). Чрез три моста Варошът се е свързвал с мюсюлманската част на града – чрез Чаршийския, Църковния и Касапския мост. Трите моста днес са разрушени. Кварталът първоначално се застроява с малки едноетажни къщи. Типично възрожденските къщи започват да се изграждат във Вароша към средата на XIX век. Известна възрожденска къща в квартала от това време е Георгиевата къща. В 1844 година в квартала се построява църквата „Въведение Богородично“.

Симетрични къщи, силно повлияни от градската архитектура, започват да се строят в квартала след 70-те години на XIX век. Сред по-известните са Чорбаджигошевата къща, Кюркчиевата къща, Панайотовите къщи и други. Някои от по-известните възрожденски къщи във Вароша изпъкват с високите си архитектурни и художествени качества. Сред тях са Измирлиевата и Стайковата къща от средата на XIX век, Мощанската къща от края на XIX век и Диневата къща от началото на XX век.

В 30-те години на XX век в западната част на Вароша започва прилагането на регулационен план. Възрожденските улички са заменени с еднакви по ширина улици, определящи правоъгълно градоустройство. В 1969 година в източната част на квартала започва подмяна на уличната структура и жилищните сгради. В същата година запазените възрожденски къщи във Вароша са обявени за паметници на културата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене