Гърция пристъпи към умъртвяване на 12 000 животни

Намерени са нови огнища на шарка в  цялата префектура на Кавала. Това довело компетентните органи на Гърция да пристъпят към умъртвяване на 12 000 животни.

Случаите на едра шарка по козите и овцете се разпространяват в Северна Гърция, като животновъдите са в тежка ситуация, тъй като виждат как стадата им намалявали от ден на ден,  съобщават гръцките медии. Огнища на зараза са идентифицирани в Еврос, Родопите и Кавала. Всъщност в Родопите случаи са открити в два района. Що се отнася до останалите региони на AM-Th, има 46 огнища на инфекция с едра шарка в Южен Еврос, 13 в Северен и 7 в Кавала.

Първият е в Ксилагани, където са умъртвени 143 овце, а вторият е в Родопския масив и поточно в Кехрос, в помещение с капацитет 500 овце и кози.

 Шарката по овцете: Не се предава на хора!

Едрата шарка е вирусно заболяване, подлежащо на обявяване, което може сериозно да засегне съответната животинска популация и селскостопанската икономика на страната. За неговото справяне, се прилага план за реагиране при извънредни ситуации, според който всички животни от чувствителния вид във фермата трябва да бъдат умъртвени. Заслужава да се отбележи, че шарката по овцете не се предава на хората. Компетентните органи призовават собствениците на ферми за овце и кози да засилят мерките за био сигурност в своите стопанства.

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search