Решението му за убийството е било като наказание и възмездие, което трябвало да предизвика силен отзвук в обществото, защото жертвата заемала висока позиция в региона.

МЪЛНИЯ В ТОП ПРЕСА! АМНИСТИРАН УБИЕЦ ОТ БЛАГОЕВГРАД ПРОГОВОРИ:„Бих се разкаял, ако и те се разкаят“- Кои са те?

Убиецът и жертвата му

Убиецът и жертвата му

Бих се разкаял, ако и те се разкаят”, са едни от малкото думи, които изрича бившият военен Любомир Симеонов, който е на свобода. Любомир Симеонов бивш военен от Благоевград, осъден за хладнокръвното убийство на бургаската банкерка Павлинка Йовчева, бе освободен предсрочно след решение на Апелативния съд. Това се случва почти 11 години след разстрела, който шокира целия град. Въпреки че на първа инстанция Софийският градски съд отказа да удовлетвори молбата за предсрочно освобождаване на бившия военен, апелативните съдии взеха решение, което предизвика широк обществен резонанс.

„Каквото и да е било поведението на банковите служители спрямо него, то в никакъв случай не е съпоставимо с деянието му – най-тежкото престъпление, най-големия грях – отнемане на човешки живот.“, казват тогава хората. Каква е истината обаче?

Мотивът за убийство? Павлинка Йовчева е изнудвала билкаря да наеми посочена от нея строителна фирма за инвестиционния проект по заема.

Когато вижда банкерката Йовчева,  да върви по тротоара, тръгва към нея, вади от чантичката си зареден „Макаров“ и от близо метър стреля в гърдите йПростреляната извиква и пада на земята. След убийството, Симеонов духнал от местопрестъплението качил се на колата си и потеглил в посока София, където планирал да направи изявление пред телевизиите. По пътя решава да се предаде в Сливен. Предварително си носел сак с дрехи и други вещи, които да използва в ареста.

След изтърпяването на 10 години и 10 месеца от присъдата си,  Любомир Симеонов  днес е със семейството си се опитвал  да продължи живота си и да не се набива на очи. Пред свидетели споделил  само, че каквото е имал да каже, го е казал в книгата си „Размисли от килията“. Пише я близо година, докато е зад решетките. Все още не е решил с какво ще се занимава, а по-скоро осмислял  промяната и свиква с живота навън. Твърди, че се разкайва за стореното, осъзнава, че не е бил това начинът да разреши проблемите си, но не може да върне времето.

„Съдът не е имал нито един мотив да не го освободи предсрочно условно. Симеонов няма нито едно провинение в затвора, полагал е труд през цялото време. Редовно се чувахме с него. Той е може би единственият осъден, на когото на свиждане са му ходили над 50 души. Семейството му беше с него, още по време на съдебните дела непрекъснато получавахме писма в негова подкрепа от хора, асоциации и фирми, които също са се сблъсквали с банките и са имали проблеми“, разказала в интервю, адвокат Ваня Радиева, която поела  защитата на бившия военен от самото начало. Добавила, че винаги е била сигурна, че Симеонов ще бъде освободен предсрочно. „Клиентът ми си призна вината, сам се предаде веднага след убийството“, казала Радиева.

Симеонов на няколко пъти прави опити да бъде освободен предсрочно. През януари т.г. , след като на първа инстанция Софийският градски съд уважава молбата му, но прокуратурата внесе протест, апелативният я отхвърли с мотивите, че няма достатъчно категорични доказателства, че Симеонов наистина се е поправил. Няколко месеца по-късно обаче нещата се обръщат. Симеонов пак пробва да излезе предсрочно, този път Софийският градски съд не уважава молбата му, но след това апелативният отсъжда в негова полза.

Все повече почитатели на ъндърграунд литературата и вулгарните романи оприличават Веселин Стаменов на Марио Пузо – специализирал се в романи за Мафията, създател на бестселърите „Кръстникът“ (1969) и „Сицилианецът“ (1987) След смъртта на Христо  Калчев, автор на поредицата Вулгарни романи, остави след себе си празна ниша, която г-н Стаменов запълни успешно… Всяка негова нова книга става хит. Това бива  доказано когато, Стаменов  пише книгата „Размисли от килията“. 

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search