В една къща, ако има аквариум, и като е декориран и има различни видове рибки, и като застанеш пред него за 5-10 минути и действа много успокоително и щастливо.

Млад предприемач отвори уникален зоомагазин в Гоце Делчев!Любомир Щерев: Практиката учи на всичко. И при животните е като при хората – нужно е разнообразно хранене

Любомир Димитров Щерев е възпитаник на Трето ОУ „Братя Миладинови“ и продължил образованието си в ПГ по МСС „Пейо Яворов“, където се дипломира със специалност „Ветеринарен техник“, с класен ръководител Татяна Евтимова. Едва на 19 години стартира смело собствен бизнес като открива зоомагазин в гр. Гоце Делчев. Споделя, че работния му ден започва в 5 сутринта и свършва към 19 часа. В магазина си предлага храни и аксесоари за домашни любимци, както и голямо разнообразие от пернати и водни животинки. Първото животинче, за което се е грижил и научил на много неща, е яренце, подарък от дядо му и баба му от с. Добротино. Отгледал е ярето до коза, която на свой ред му родила две яренца…И така, с много любов, грижи и всеотдаен труд Любомир Щерев днес е млад бизнесмен, търгуващ с животинки за домашни любимци. Магазинът се намира след кръговото, в посока Гърция, срещу бензиностанция Лукоил.

Преди собствения бизнес, какви животни си гледал в къщи?
-Имам птици, кучета. Имам струмски бандам, декоративни кокошки серама, шево, пуйки, китайски и японски пъдпъдъци. Кучетата, едното е белгийска овчарка, другото е пикинез. Приспособил съм за целта помещения в къща, в която никой не живей и там ги отглеждам. Къщата е на баща ми, а ние живеем на апартамент.
И се грижиш сам за толкова животни-в къщата и магазина?
-Да.
Колко пари ти трябваха, за да стартираш този твои бизнес със зоомагазина?
-Към 35 000.
Сериозна сума, 19 -годишен младеж откъде има толкова пари?
-Преди това нашите се занимаваха със земеделие и аз помагах. После на 16 години сам започнах да се занимавам с птици и други животни, отглеждах свине, телета, като станаха големи ги продавах и така събирах пари. Работех и на други места през времето, в което нямах никакви едри животни. А птиците си ги гледах преди и след работно време.
Какво предлагаш в твоя магазин?
-От животните предлагам вълнисти папагали, кралски кикирики, финки, най-различни канаречета, имам към 40 вида декоративни риби, скариди, декоративни зайци, мини хамстери, храна и аксесоари за тях. При закупуването на аквариум от мене, стартирането на аквариума е безплатно и по избор на клиента правя декорацията. За територията на гр. Гоце Делчев предлагам и три първоначални почиствания на аквариума безплатно. Отделно като услуга си предлагам и редовно почистване и поддръжка на авкариуми.
От страни изглежда, че са нужни сериозни грижи за всичките тези животни, някой помага ли ти?
-Не. Справям се сам. Не искам никой да ми помага, ако не е квалифициран. Аз имам и пълномощно, че мога да се занимавам с животни, документ за хуманно отглеждане и грижи към животните, който получих от специализация в Русе във фирма Рулан. Курсът протече един месец, всеки ден по два часа за хуманното отглеждане на животни, там казаха кое и как трябва да става.
А откъде е тази любов към животните?
-Още от малък се занимавам с животни, дядо и баба гледаха на село животни, и от там. И след това първи клас като бях си взех едни зайци. Така започнах в началото – със зайци. След това постепенно взех да гледам и други животни – птиците, кучета. И вече като станах 4-5 клас нашите взеха да се занимават със земеделие. Помагах в земеделието. На 16 години взех първите 4 броя свине, гледах ги цяло лято до декември месец, след това ги продадох и от там взех да се занимавам и с други животни. У дома имам аквариум, където си гледам риби за себе си.
Консултираш ли клиентите, задават ли ти въпроси ?
-Да, често. Например , на хората с риби ги съветвам да не ги хранят с една и съща храна , защото това не е полезно за рибите. Те имат същите нужди, като един човек. Един човек, ако яде всеки ден едно и също нещо, се разболява, омръзва му. Та и при животните е същото, трябва да има разнообразие, може да е 2-3 пъти в седмицата, но е нужно. Аз имам най-голямо разнообразие от храни, хората могат да научат много неща от мен. Както и аз да науча нещо от хора, които гледат други видове риби, които аз не гледам. И това се възприема. Практиката учи на всичко.
Аз си мисля, че най-често срещаните домашни любимци са коте или куче?
-Да, като цяло е така за нашия град. Не гледат екзотични животни, казват, че е много трудно. А всъщност в една къща, ако има аквариум, и като е декориран и има различни видове рибки, и като застанеш пред него за 5-10 минути и действа много успокоително и щастливо.
Повечето ти клиенти в момента какво купуват?
-Повече рибки и папагали. Взимат повече от екзотичните риби. При поредното ми зареждане докарах скариди, които не са познати в нашия град, двама-трима човека са ме питали само за тях, но никой досега тук не е карал такива неща. Имам водни змиорки, мини попчета, акули, и това е рядко срещано в гр. Гоце Делчев, поне аз не знам някой друг да ги е предлагал досега. Чакам ново зареждане на скариди, други цветове, които са по-редки, ще предлагам и живи водорасли, водни лилии за аквариум…
А за кучета и котки?
-Предлагам най-различни аксесоари, шампоани, гранули от най-добро качество. При мен и цените са много добри, най-евтината храна за котки е 2.80 лв./кг, а най-скъпата – 7.50 лв./кг. За кучетата най-евтината храна е 2.20 /кг, а най-скъпата 6.50 лв. /кг.
А пернатите животинки?
-Пернатите ,особено при канарите, това е много специфично, че храната и водата трябва да им се сменя всеки ден и водата трябва да е на постоянна стайна температура и да се слага не веднага от чешмата, препоръчано е да стои поне 4 или 5 часа в съд с отворена капачка особено ако е бутилка , и тогава да се сложи.
Какво трябва да знаем за кучетата и котките, за да не се разболяват?
-Важното е да бъдат ваксинирани, особено до 1-та година, трябва да са сложени всички ваксини, да се обезпаразитяват на всеки 2 седмици или на месец, вътрешно и външно, и да се дава качествена храна. Консервите – не всички са добие, щото в повечето има химии. В момента чакам да ми направят внос от Германия на консерви 100 процента месо в собствен сос и кучетата ги ядат с голям апетит. Вече имах такива консерви и щото съм в началото на града като отворих магазина и едни гърци ги взеха веднага консервите. И в момента е труден вноса от тях щото дистрибуторите зареждат единствено мене в нашия град и е много трудно. Колата върви най-близо до София. Това е най-търсената консерва на пазара за 2024-та година.
Кои домашни любимци са най-лесни и най-трудни за гледане?
-Най-лесни са обикновените рибки – гупа и бета, на седмицата веднъж се сменя водата и може да живеят сами, може да живеят дори в колбичка от 2 литра или във ваза, не се изисква нагревател към нея, нито помпа за кислород.
-Най-трудно е с мексиканската албистона, по известна като акселота, за нея си трябват специални грижи, трябва 50 литра, храни се само с живи храни ,или с риба цаца-най-евтиният вариант, и стига до 25-30 сантимента, много красиво животно е.
Значи твоят магазин е специализиран за животни тип домашни любимци?
-Да. Почти всяка седмица правя ново зареждане на риби, папагали, финки – най-малките птички, които могат да се отглеждат като домашен любимец, те не се нуждаят от почти никакви грижи, само да им е чиста клетката и храна и вода да има.
Твоето хоби се превръща в професия?
-Като цяло практиката учи на всичко. Зависи, всеки човек, с каквото се захване, практиката го научава на всичко. Много пъти съм грешал и аз съм се консултирал с хора, които се занимават с това отдавна, лека по лека се оправят нещата и се свиква. Теорията е само четене и не помага почти за нищо, ако няма практика. Това, което четеш, не го ли приложиш някъде веднага, се изгубва.

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search