Вече се изработват техническите проекти за „Струма“ през Кресна

Строежът на дългоочакваната магистрала „Струма“ през Кресна ще започне с лявото платно – от Кулата за София – както и с обхода на гр. Кресна. В момента се изготвят технически проекти и са изплатени аванси за над 110 млн. лв., съобщиха от Министерство на регионалното развитие.

Не е ясно кога ще се стигне до разрешение за строеж и първа копка, но се знае, че трасето ще се строи от фирмите, с които служебният регионален министър Иван Шишков подписа договорите през март миналата година. През 2024 г. пък са подписани и допълнителни споразумения, за да се даде старт на проекта. Именно на основата им са изплатени и авансите. По този начин АПИ и МРРБ реално са процедирали проекта още докато се чака решението на Върховния административен съд (ВАС) за ОВОС-а на магистралата.

Въпреки многобройните опити на екоактивисти и природозащитници, които настояваха магистралата да не минава през Кресненското дефиле, лявото платно е част от Вариант Г.10.50, приет от правителството на ГЕРБ. При него е предвидено дясното – в посока от София към Кулата – да се реализира с модернизация на съществуващия път Е79 в пролома.

Последните няколко правителства – и служебни, и редовни – заявяваха, че магистралата ще бъде изнесена от дефилето изцяло, като за целта през март тази година дори бе обявена поръчка за търсене на алтернативни маршрути. От ресорното ведомство коментираха за Economic.bg, че „в момента тръжната комисия работи по оценката на получените 10 предложения.“

Комисията продължава своята работа и няма забавяне на процедурата.“

Така с подписаните нови споразумения, с изплатените аванси, както и със започналите дейности по техническите проекти, реализацията на лявото платно (в посока София) от магистралата на практика е необратимо. До момента обаче тези действия от страна на МРРБ и АПИ не показват категорично, че цялата магистралата ще бъде изнесена извън дефилето. От изключително значение ще е решението откъде да мине дясното платно (в посока Кулата).

Припомняме, че еколози и природозащитници са на мнение, че се търсят алтернативи, само за да се каже, че всъщност такива няма. Нещо повече – платната за движение няма да са с габарит на магистрала. В подкаста „Едно наум“ инж. Румен Марков заяви, че дори преработеният вариант не предвижда магистрален габарит. По думите му едното платно е проектирано с габарит на първокласен път, а другото е микс между първокласен и второкласен. И Марков, и еколози са на мнение, че за всяка преработка трябва нов ОВОС.

Решение на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) от 11 юни обаче постанови, че няма нужда от нов ОВОС, т.е. магистралата ще се строи по старата екооценка от 2017 г., която Иван Шишков спаси със строителството на пътен възел „Кресна“ през миналата година.

Еколозите обжалваха решението на МОСВ. Развръзката дойде на 5 септември, когато Върховният административен съд (ВАС) се произнесе, че се допуска предварително изпълнение на инвестиционното предложение, без нуждата да се прави нов ОВОС.

Аванси и строителство

Въпреки че решението на МОСВ е с дата 11 юни, още на 7 юни тази година Агенция „Пътна инфраструктура“ сключва нови допълнителни споразумения с изпълнителите. С тях на практика се прави промяна на клаузите по споразуменията, сключени в края на март миналата година. Припомняме, че те предвиждаха отложен старт на проекта, като бяха заложени няколко условия – да има осигурено финансиране, завършен анализ за съответствието на изводите от Доклада за оценка степента на въздействието от 2017 г., както и след приключила процедура за изменение на инвестиционно предложение и влязъл в сила акт.

С вторите споразумения от 7 юни тази година са отменени тези клаузи. В бюджет 2024 г. са заложени над 131.7 млн. лв. за инженеринга и строителния надзор на магистралата. В програмата „Транспортна свързаност“ 2021– 2027 г. са предвидени още над 167.4 млн. лв. В допълнителните споразумения е описано, че първоначалните условия са изпълнени, като в тях се споменава и решението на ЕК от месец март, с което се даде зелена светлина на половината магистрала.

Изпълнителят се задължава при проектиране и изграждане на обекта, предмет на договорното споразумение, да не възпрепятства възможността за изграждане на второ платно в посока от София към Кулата“, изрично е записано в предмета на новите споразумения.

Авансите също са предвидени, като е записано, че те са в размер на 10% от стойността на договорите с ДДС.

Участъкът, минаващ през Кресненското дефиле, е разделен на два лота – 3.2.1. с дължина13.2 км и 3.2.2. с дължина 10.4 км. Вторият лот включва и обходния път на гр. Кресна.

За първия лот АПИ избира изпълнител в края на 2019 г. Това е ДЗЗД „АПП ЛОТ 3.2.1“, с участници „Грома Холд“, „Европейски пътища“, „Водно строителство – Благоевград“, „Пътпроект“ и „Вахостав-СК“. Стойността на контракта е почти 600 млн. лв. с ДДС.

За втория лот в края на 2020 г. за изпълнител е избран ДЗЗД „АМ Струма – 3.2.2.“, с участници „ГБС – Инфраструктурно строителство“, „ЕПОС – Емпреза Португеза де Обрас Субтеранеас“ и „Главболгарстрой Интернешънъл“. Стойността на договора е малко над 570 млн. лв. с ДДС.

Общо по двата договора са изплатени аванси в размер на над 111.7 млн. лв. с ДДС. Според представената информация от МРРБ консорциумът, начело с „Грома Холд“, който трябва да строи първите 13 километра от лявото платно, в посока София, е получил над 57.7 млн. лв. с ДДС аванс. Другият консорциум, който трябва да строи оставащите десетина километра и обходния път на гр. Кресна, е получил малко над 54 млн. лв. аванс.

В момента се изготвят техническите проекти за двата участъка в посока от Кулата за София и на обхода на гр. Кресна. Не се извършват строителни дейности“, посочват още от ресорното ведомство.

Допълват, че се извършват единствено инженерно-геоложки проучвания, които са необходими за изготвянето на технически проекти за отсечката между Кресна и Крупник в посока София.

struma.bg

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search