Пчеларите от Гоцеделчевско внесоха писмо в общината с искане за ефективни протести от утре

Пчеларите от Гоцеделчевско внесоха писмо в Община Гоце Делчев с искане да проведат протестни действие на територията на летището в Гоце Делчев. Целта е да предотвратят излитането на летателната техника, базирана там за извършване на третиране с препарати на местности от общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча, против комари и други кръвосмучещи насекоми.

Димитър Джугданов от Инициативния комитет съобщи, че всички пчелари преминават към ефективни протестни действия от 05:00 часа сутринта утре, като сборният им пункт ще бъде на летището в Гоце Делчев. Джогданов съобщи още, че протестът им е изцяло за забрана на пръсканията, тъй като използвания за това препарат „Цитрол” бил силно отровен за пчелите и птиците.

В изпратеното писмо до Община Гоце Делчев от Българската агенция за защита на храните, след инициираната от кмета Владимир Москов среща на отговорните институции с протестиращите пчелари се казва, че препаратът, с който ще се извършва пръскането от 4-ти юли, т.е от утре, е включен в списъка на разрешените за предлагане на пазара продукти за растителна защита. В уведомителното писмо, което е в изпълнение на поетите ангажименти във връзка с исканията и поставените условия на пчеларите, е записано още, че стриктно ще бъде спазена клаузата – пчелините, населените места, както и площите на разстояние от 800 метра от тях, няма да бъдат третирани.

„Картите, които изпратиха уж като коригирани са старите, на които е увеличен само мащаба. Препаратът „Цитрол” е силно токсичен. Той прониква през тухли, бетонови стени и се препоръчва да се пръска вечер. На всякъде по света по време на медосбора третирането с препарати е забранено само в нашата държава се вършат безразсъдни своеволия. До 20-30 дни ще приберем меда, тогава да дойдат да пръскат, нищо не им пречи да го отложат. Този мед го ядат възрастни хора, бебета и всички хора, а препаратът е много опасен за костите, особено при децата. Ние пчеларите сме силно обезпокоени, сезирали сме и евродепутата Мария Габриел, чакаме всеки момент тя да реагира адекватно. Утре сутринта на протеста ще правим списъци на пчелини и щети. Всеки, който присъства на протеста ще трябва саморъчно да опише кошерите и пчелите, защото завеждаме дело в Страсбург за обезщетения. Ще искаме да ни изпратят обезщетения, както на краварите. Аз и колегата Георги Баханов имаме100 кошера, Салих Буковян от Брезница е с 200. Д-р Асен Григоров да поеме отговорност за евентуалното измиране на пчелите ни. Субсидията, която получаваме за кошер е 3,14 лева. Няма да позволим на самолетите утре да излетят, настояваме пръскането да се отложи поне с 1 месец“, заяви Димитър Джогданов от Гоце Делчев.

На утрешния ранен протест на пчеларите от Гоце Делчев се очакват отново да пристигнат за преговори представители на Агенцията по безопасност на храните, ветеринари и др.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене