Името на Галчев често се свързва и със щедро спонсориране на партии. Според запознати, именно заради това фирмите му и тези на близките му редовно печелят тлъсти обществени поръчки.

Горещи разкрития в Топ Преса! Николай Галчев как се става милионер с подкупи и парадиране с Брендо! ЛИЦАТА НА КОРУПЦИЯТА

Инж. Hиĸoлaй Гaлчeв e poдeн нa 09 февруари 1960 г. в Дoбpинищe. Зaвъpшил e BCУ „Блaгoй Ивaнoв“, cпeциaлнocт „Πpoмишлeнo и гpaждaнcĸo cтpoитeлcтвo“, и вoeннo инжeнepcтвo. Πpeз 1993 г. cъздaвa фиpмa „Гaлчeв инжeнepинг гpyп“, ĸoятo ce пpeвръща в ocнoвa зa cъздaвaнeтo нa „Гaлчeв xoлдинг“. Xoлдингoвaтa cтpyĸтypa oбeдинявa 20 дъщepни дpyжecтвa, ĸoитo paзвивaт дeйнocт в тpи ocнoвни нaпpaвлeния – cтpoитeлcтвo и тъpгoвия, инвecтиции и пpoeĸти, тypизъм и cпopт. Както Топ Преса вече писа, още през лятото европейската прокуратура се заема с разследването на ремонта на Младежкия дом в Дупница и преустройството му в музей, за което са похарчени над 3 млн. лв., разкриват източници от кметството.

Строителните работи са  направени от „Галчев Инженеринг“, чийто основател е Николай Галчев. Причината да  бъде потърсена за съдействие европрокуратурата е, че ремонтът е погълнал огромни пари, повечето от които идват от европейска програма, а крайният резултат е скандален.

Договорът за финансирането е сключен през октомври 2020 г. Решението е да бъдат инвестирани над 1.333 млн. лв., от които 786 780 лв. да идват от Европейския фонд за регионално развитие по програмата „Региони в растеж“. С тези пари е трябвало Младежкият дом да се трансформира в градски исторически музей и в него да бъдат представени над 7 000 експоната. Самата сграда на Младежкия дом е уникална като конструкция, отвън е облицована с врачански варовик. Първата копка е направена през 2021 г. и работата замира през следващите 1-2 години.

Преустройството се проточва много над фиксираните в договора 180 календарни дни (с дежурното обяснение, че ковидът е причината) и гълта значително повече пари от предварително одобрените. Да не говорим за качеството на строителните работи, при които скъпата варовикова облицовка е измазана с бяла боя!

След всичко това регионалното министерство налага глоба, като тя е потвърдена от Административния съд в Кюстендил. Общината в Дупница трябва да плати 25% от допустимите разходи по проекта. До санкцията се стига заради няколко нарушения при изпълнение на проекта. Първо, обществената поръчка, с която е избрана фирма на Галчев за изпълнител, е направена така, че да спечели точно определеният кандидат. Явяват се само две фирми и поръчката отива при „правилния“ човек.

След това проектът е оскъпен, като е сключено допълнително споразумение с трогателния мотив, че били поскъпнали цените на материалите и защото имало инфлация. Може и така да е, но в такъв случай има процедура. След индексация и отчитане на някакви непредвидени разходи, например ремонт на покрива, който забравили да включат в договора, а и прословутото боядисване на фасадата, сумата става над 2,883 млн. лева. От тях безвъзмездната финансова помощ е близо 1.7 млн. лв., а съфинансирането става над 1.133 млн. лв., осигурени чрез „Фонда за устойчиви градове“.

И това не е всичко, налага се общината да вземе заем от Фонд „ФЛАГ“ за 920 000 лв., за да плати част от свършената работа.

При толкова похарчени пари резултатът от дългото и мъчително преустройството на Младежкия дом е плачевен. В годините основателят на „Галчев инженеринг” – Николай Галчев често бе „сочен“ като строителят на Брендо.  Строеше с огромен замах сградите в южната част на бул. „България” в София. В онези години той и Брендо имат и обща строителна фирма – „Билдкомфорт”, твърдят още запознати.

През този динамичен период на голямо строителство Галчев дори се изнася от Благоевград и пренася офисите на холдинга си в столицата.

След като Брендо е подгонен в Италия, Швейцария, Румъния и у нас, настъпва и залезът на благоевградския строител. Негови имоти се предлагат за публична продан от частни съдебни изпълнители, а фирмата му „Билдинг Груп Кънстракшън” е обявена в несъстоятелност. Галчев се разделя със скъп имот в Банско, продаден на доста тънка цена, уж на австрийска офшорка, но като се проследи нейният генезис, се стига до „Евротренд“, фирма на Евелин Банев. Бизнесменът, който е родом от Добринище, е племенник на генерал. Чичо му е шеф на строителни войски по времето на Тодор Живков. Така или иначе до промените през 90-те години никой не е чувал за строителя Николай Галчев. След това обаче започва да работи с размах, а семейството му демонстрира богатство и лукс.

Името на Галчев често се свързва и със щедро спонсориране на партии. Според запознати, именно заради това фирмите му и тези на близките му редовно печелят тлъсти обществени поръчки.В Благоевград се говори още и, че строителният предприемач е бил много смел, когато е взимал кредити, разчитайки на мощно лоби по върховете на властта, да му намират огромни поръчки.

В България обаче тези процеси с върхушката се променят много бързо и със смяната на властта, Галчев едва закрепва бизнеса си, няма строителство, нито поръчки, спира да издържа и плаща на работниците си, спира да погасява кредите си към банки и попада на тезгяха на съдия-изпълнител.

Тенденцията за срив на строителния бранш не подминава почти никой от известните предприемачи в Пиринско. Масови фалити обявиха доста строителни фирми в годините на криза.

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search