Лекари бият тревога: COVID се завръща в България със страшна сила!

Лятото отмина, отпуските свършиха, децата тръгнаха на училище, а летните вируси, макар и все още доста активни, постепенно отшумяват.

Не така стоят нещата обаче с COVID, който тази година отново е доминиращ в цяла Европа, в това число и в България.

Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев 60-65 процента от хората, които отиват при личните си лекари, са с коронавирус. По думите му, последният вариант на коронавируса, който циркулира в Европа, е „флирт“. Една от основните характеристики на този вариант е, че лесно се предава, но не протича прекалено тежко.

Въпреки че официалната статистика не е толкова стряскаща, специалистите са категорични, че болните са много повече. Т. нар. „скрита заболеваемост“ се дължи на факта, че масово заразените не се изследват в лаборатории, а правят само домашни тестове.

Други притеснителни факти са самолечението и липсата на самоконтрол сред пациентите заради отпадането на карантината и настъпилото успокоение след пандемията. Очакванията са, че пикът на новата вълна ще настъпи в следващите месеци.

Всеки ден болните се увеличават.
„Случаите на ковид се увеличават и това е категорично.

Всеки ден имам пациенти, които идват в кабинета с положителен тест. Това е основната инфекция, която върви в момента“, потвърждава и д-р Костадин Сотиров – председател на джипитата в региона. Той предупреждава, че е добре хората да се пазят, тъй като вълната едва сега започва.

„Характерното, е че заболяването протича от 3 до 5 дни, но оплакванията са сравнително тежки. Започва внезапно като грипа. Най-често болките в гърлото са силни, силно е и главоболието, човек се чувства разбит и отпаднал.

След като заболяването премине, чувството за безсилие и отпадналост продължава още 4-5 дни. Коварното е, че сегашните варианти протичат не така драстично и са за кратко време, но усложненията могат да бъдат много сериозни.

За разлика от другите инфекциозни болести, ковид може да отключи други тежки заболявания, които не са се проявявали до момента, били са „скрити“. Това се отнася за заболявания на щитовидната жлеза, сърдечни проблеми, диабет и т. н.

Съществуващите вече заболявания пък се влошават. При хората, които имат високо кръвно налягане, се влошава работата на сърцето, получават сърдечна недостатъчност, започват да се задушават, да намалява физическата им издръжливост, започват бързо да се уморяват“, предупреждава д-р Сотиров пред „Марица“.

Той споделя, че според информация от американски институти по заразни болести човек е заразен около една седмица, а следващата е добре да ходи с маска, за да не заразява околните, и препоръчва това да се спазва.

Най-добрата защита
Д-р Сотиров отново припомня, че най-добрата защита са имунизациите. „Ваксините вече са много усъвършенствани, понасят се по-леко, няма ги предишните явления, като вдигане на висока температура, болки в тялото, общо неразположение.

Само миналата седмица съм поставил над 30 ваксини и никой от тези хора няма оплаквания“, уверява лекарят.

Въпреки че ваксини има достатъчно, е добре хората да се обаждат предварително на джипито си за времето, когато да бъдат поставени, препоръчва още д-р Сотиров.

„Един флакон е за 5 души. Не че на някого ще му се откаже имунизация, но е престъпление да се хаби скъпа ваксина, ако от нея се използват една или две дози, а останалите се изхвърлят. Така лекарят ще може да съобрази времето, което може да назначи за поставяне“, препоръчва лекарят.

До седмица се очакват доставките и на противогрипната ваксина. Според д-р Сотиров е много подходящо да се поставят двете ваксини едновременно.

„От две години аз го правя за себе си и го понасям много леко. Най-много човек да го заболи ръката“, уверява той.

Въпреки че все още няма увеличаване на останалите остри респираторни заболявания и това предстои, хората трябва да се пазят и да не се самолекуват, тъй като и те могат да доведат до тежки последици.

Домашните тестове и самолечението скриват истинската картинка
Въпреки че около нас има много болни, които кихат, кашлят или ги мъчи хрема, официалните данни за увеличаването на заразени с различни вируси, включително и COVID, съвсем не са стряскащи.

Причината е, че масово заразените не се изследват в лаборатории, а правят само домашни тестове. Самолечението също не допълва реалната картинка на болните. Джипитата са категорични, че болните са много повече от тези, които минават през кабинетите.

Обикновено ги търсят, когато става въпрос за децата им, ползването на болнични или когато пациентът съвсем го е закъсал. За сметка на това аптеките отчитат повишено търсене на лекарства за хрема, температура, болки в гърлото, против разстройство и повръщане и витамини.

„Още след 15 септември започнаха вълни на вирусни инфекции. Все още не е отминала тази на хора, които се оплакват от гадене, повръщане и разстройство. Другата голяма вълна е с болки в гърлото и кашлица. И досега продължават да идват пациенти с тези оплаквания“, коментира ситуацията Димитрия Стайкова, председател на Регионалната фармацевтична колегия и собственик на аптека.

„Често идват и болни с положителни тестове за COVID и търсенето при тях е голямо. Хората вече като че ли свикнаха с вируса и гледат на него като на банална вирусна инфекция.

Така че търсенето на т.нар. „симптоматични“ лекарства след началото на учебната година определено се повиши“, казва още фармацевтът. Тя обаче припомня, че предстоят месеци, когато често се налага прием на антибиотици, а те се отпускат само срещу електронна рецепта.

„Нека пациентите не си губят времето да идват първо в аптеката, за да се самолекуват, а да се обърнат към личните си лекари“, апелира Стайкова.

„Хората се научиха какво им помага и когато не им трябва рецепта, предпочитат да не чакат пред кабинетите, особено ако има много хора“, потвърждават и специалисти от други аптеки.

Те обаче отчитат, че хората са загубили навик да ползват предпазни маски и тяхното търсене е, меко казано, вяло.

РЗИ предупреждава: Носете маска в аптеката и поликлиниката
Големият брой на заразени с ковид наложи тази година кампанията за безплатно ваксиниране срещу вируса да започне по-рано и тя стартира преди месец – на 11 септември.

„Определено има увеличение на случаите с ковид. За щастие, в момента заболяването протича леко, особено при хората с поставена ваксина. Имунизираните, дори да се заразят, ще изкарат болестта по-леко“, каза д-р Таня Учорджиева – началник на отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ-Пловдив.

„В цяла Европа се наблюдава увеличаване на заразените с ковид. Хората много пътуват, контактуват помежду си, връщат се и така вирусът се разпространява. Добрата новина е, че заболяването протича леко.

Част от хората го карат „на крак“ и дори не предполагат, че може да е ковид. Оттам идва и възможността да заразяват околните. В момента няма някаква особена специфика в симптомите.

Заболяването протича с температура, болки в гърлото, отпадналост, силно главоболие. В зависимост от това колко тежко протича, то може да продължи от 2-3 дни до седмица.

За хората, които посещават поликлиники, болници и аптеки, е добре в тези случаи да поставят маски“, препоръчва д-р Учорджиева. Хигиената също е от голямо значение, категорична е тя.

Все още продължават оплакванията и пациентите със стомашно чревни неразположения, които са типични за летния сезон. През миналата седмица има само един регистриран случай на дете с коклюш, допълва картината на вирусите, които циркулират в момента, епидемиоложката.

Заради повишената заболеваемост три поредни седмица в Имунизационния кабинет вече се работи и в събота. Тази година определено има интерес към ваксинацията срещу COVID. Всеки ден през кабинета в здравната инспекция в Пловдив преминават по 30-40 души.

„Това се прави, за да могат и хората, чието работно време съвпада с нашето, да могат да си поставят ваксини“, коментира директорът на РЗИ в града д-р Аргир Аргиров.

Около 40 души са минали последния съботен ден, за да си поставят ваксина, което говори, че интерес има. Ако тенденцията се задържи, имаме готовност да продължим и следващите седмици“, уверява д-р Аргиров.

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search