ВСЕВИЩНИЯТ ОТМЪЩАВА? ПОНЕ НАД 10 ПРОТОКОЛИРАНИ СЛУЧАЯ НА ПОЧИНАЛИ СЛЕД „ЛЕЧЕНИЯ“ В КРИБУЛ!

България е малка по своята площ и на картата на Европа понякога по-лесно ще я разпознаете по фóрмата, но не и по името, ако то липсва. Обаче този, който опознае страната ни, няма как да не признае достойното ѝ място на европейския континент: заради богатата история, щедрата природа, пъстрите традиции и мистериите….. тези мистерии.

Една от мистериите, които години наред обикаля в цялата страна, особено през последните години, е тази за „провиралките“ в България, които носели лек. „Провиралки“ които са оставени наследство от тракийската древност. Как обаче една от тези „провиралки“ става най-популярната в България? А именно тази в Крубул, ще ви разкажем след малко.

Нека първо обясним, какво означава думата „провиралка“.

Думата „провиралка“ означава място в скала, през което човек се пъха и успешно минава от другата страна. Правело се за здраве и късмет. Тази традиция, популярна в България, може да е позната и в съседните балкански държави. Но в други точки по света няма сведения да е разпространена.

По сведения на археолози, „провиралките“ се свързват  с древността с „Литиката“ на Орфей, който е познавал скалите, техните лечебни свойства и е засилил интереса към този вид обекти. Ванга също е използвала и е пращала хора в различни краища на България, където имало „провиралки“.

Именно при добра организация, казват археолозите могат да се издирят и намерят над 100 такива в Българи.

По известните „Провирали“ са при параклиса до Рилския манастир, при с. Сталево, която също е  в близост до параклис, както и при село Стоманци в Източните Родопи.  А в чирпанското село Златна Ливада пък, се намира най-старият действащ манастир в Европа – „Св. Атанасий“. Там в малка пещера е живял Свети Атанасий. Тази пещеричка днес също е „провиралка“.

Най- известната обаче е именно тази в село Крубул. А баба Юлия/ Хава е още по известна и от нея. Известна именно с това „как лекува хората за здраве“. Да ама не.

„Лечителката“ от Крибул е родена преди 79 години.

От 2012г. насам извършвала древен ритуал за здраве на скалната арка „Скрибина“ и твърди, че помагала на много хора. Споделя, че е получила цяр от мястото и се зарекла да помага с каквото може. Само че през годините лъжите, които изрича относно своята дарба, започнали да стават като рибарска мрежа, мрежа на която сама се оплита. Топ Преса от години води битка с безочливата наглост на местните, чувствайки се виновна като медия, която създаде тази „лечебен свят“ на измама давайки трибуна на злощастната баба, още докато ходеше с магаре на Скрибина и се наричаше Хава. Да но от тогава до ден днешен много са излъганите и подведените от нейните „ритуали“. В редакцията ни има протоколирани над десет случая на хора починали веднага след посещение в Скрибина – болни и в тежко положение разбира се. Шокиращото е че близките твърдят че трагичните случаи са се случили часове или ден след посещението, което според тях е лошо знамение. Силата която стои горе и владее местността горе, явно отмъщава заради злоупотребите с това, което ни е дадено. Доказано е че който и колкото пари да изкарва по такъв начин никой не вижда хаир от тях, но защо винаги страдат наивните и отчаяните с едната гола надежда?

В интервю преди години, дадено за Топ Преса, бабата споделя следното:

„– Бабо Юлия, разкажи ни как започна да извършваш този ритуал?
– Всичко започна от това – аз се бях разболяла тежко. Имах рак. Правиха ми много операции, но нямаше голямо подобрение и бях безнадеждно изписана. Бях като клечка. Тогава ме откараха на Скрибина и след ритуала почувствах подобрение. По-късно оздравях. След това реших и аз да помагам на хората с каквото мога. И не вземам пари. Така продавам лека. Моята майка и моята сестра също караха на Камъка. От там съм получила „изин“ (сила, възможност) да извършвам този ритуал. Майка ми го предаде на сестра ми, а тя преди да почине ми заръча аз да продължа традицията.“

Има няколко въпроса обаче, на които „лечителката“ не успява и до ден днешен да даде отговор.
-Как така Баба Юлия чак след като се разболява, се сеща да отиде именно там? Та нали тя там живее, защо е чакала да се разболее, щом самата тя „лекувала“?

-Как първо майка и, имала „дарбата“, след това сестра и, накрая и тя? Наследствено, а?

– И как на подобно древно тракийско място, ще се упражнява ритуал и то ритуал, който няма нищо общо с  Исляма? Защото именно хора запознати, казват че такива ритуали не са от религията и нямат нищо общо с Исляма.

Показателен за това, как на гърба на хората и на тяхната надежда за изцеление,е факта че  с години трупа пари като дори построява хотел в селото, организира какви ли не допълнителни ритуали.

За хилядите дрехи пък, които бабата карала хората да оставят там, е крайно време да се помисли до каква екокатастрофа може да се стигне.

Иначе Баба Юлия не знае думата „жрица“, предпочитала да я наричат лечителка.  Продължавала да практикува  ритуалът на светилището с Камъка, а на снаха си предала летенето на куршум. Демек семейният бизнес, продължава…

ЕТО ВИДЕОТО КОЕТО НАПРАВИ БАБА ЮЛИЯ РОДОПСКАТА ВАНГА:

 

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search