Инж. Миглена Караякова от НПГ премина обучение в Европейския център за ядрени изследвания в Женева

Директорът на НПГ – г-н Веселин Петков – връчи сертификат от ЦЕРН и МОН на главен учител инж. Миглена Караякова, която премина обучение по Национална програма „Квалификация на педагогическите специалисти“ в Европейския център за ядрени изследвания в Женева.
В периода от 14 до 22 септември 2024 г. инж. Караякова присъстваше на лекциите на водещи български учени, работещи в ЦЕРН, и посети някои от най-важните лаборатории и съоръжения на Европейския център за ядрени изследвания: фабриката за антиматерия (Antimatter Factory), контролния център на Международната космическа станция (AMS), детекторите ATLAS и CMS, разположени на 100 метра под земята, научния портал S’Cool Lab с експериментални макети, CERN Data Center.
Главен учител инж.Караякова се завърна от ЦЕРН, богата на впечатления и обменен опит, „ ускорена“ да предаде наученото на колеги и ученици. Тя сподели, че откритията на учените от Центъра за ядрени изследвания в Женева вече 70 години се прилагат във всички области на науката, IT технологиите, роботиката, медицината. Пример в тази посока са GRID технологиите, които се използват за анализ на медицински данни, диагностика и лечение на онкологични заболявания.
Емоцията ЦЕРН инж. Караякова обобщи така: „ Всичко, което видях и научих в Центъра за ядрени изследвания, не може да се опише с думи, трябва да се посети и преживее. Беше вълшебно, различно приключение в света на съвременната наука, на човешкия гений и поглед в бъдещето. Безценно е да се учиш от големите! Особено съм горда, че бях специален гост на тържествата по случай 70 години от създаването на ЦЕРН, както и сред първите посетители на обновения Science Gateway (научен портал с действаща изложба с макети на детайли от LHC, както и експериментален център). След обучението се надявам да съм част от посланиците на ЦЕРН, вдъхновяващи нашите ученици, които да са следващото поколение изобретатели, учени, физици, инженери, и IT специалисти.“
{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search