Пукнатина в бедрото на Втората статуя от Хераклея Синтика за сега я скрива от посетителите в петричкия музей!

Сспешно бе извадена, транспортирана и преместена в Исторически музей – Петрич откритата втора мраморна статуя при разкопките в античния град Хераклея Синтика. Няколко часа продължи сложната операция вчера с участието на специалисти. При опаковането на скулптурата, която е без глава и без дясна китка, се разкри пукнатина в дясното бедро, която е укрепена още в древността с железни шипове.

„Оттогава са изминали 1600 години, възможно е тези шипове да са изгнили. Няма да предприемаме никакви рискове. Реставратор ще види статуята и ще даде предписания как да се укрепи. Ще се прегледа скулптурата и с преносим рентген. На първата мраморна статуя пък беше спукан десният глезен“, каза за „Телеграф“ професор д-р Людмил Вагалински, ръководител на екипа археолози в Хераклея Синтика.

Почистване

В големия канал на древното селище бе намерена и мраморна глава. Това стана 3 дни след откриването на втората статуя. „Главата пасна на скулптурата, оказа се, че е от нея. Най-вероятно при земетресение се е отчупила. Засега втората статуя няма да се изправя и няма да се вижда от посетителите ни, тъй като първо трябва да се заздрави пукнатината в бедрото“, уточни директорът на музея в Петрич – Иван Петров. Най-вероятно след приключването на реставрацията ще стане ясно кои са изобразените владетели – лицата им ще бъдат почистени, а това ще разкрие почти сигурно и самоличността им.

Двете статуи са скрити преди векове в големия канал на селището, втората бе с лице към земята. И двете са на млади мъже. Като иконография може би датират от едно и също време. Със сигурност статуите са свързани, поставени са симетрично от двете страни на канала. Неслучайно точно тези две са подбрани да бъдат тук.

Хермес

За първата скулптура се смята, че е на известен в миналото владетел, представен като бог Хермес. Тя се намира в музея на Петрич и вече е магнит за туристите. Шедьовърът на античното изкуство бе изправен в цял ръст в културната институция на 6 август. Само за десетина дни посетителите в музея бяха над 2000, а сред тях и десетки чужденци. Всеки гост на музея отделя време, за да разгледа фигурата на изобразения мъж, да види майсторската и красива работа на този, който е изваял тази статуя.

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search