COVID вече протича леко, грипът ще е по-лош заради отслабения имунитет

Снимка: архив, БГНЕС

Проф. Аргирова: Следващата пандемия пак ще е от коронавирус, само не знаем през кое животно ще дойде до човека

„COVID няма да спре да се появява. Но ще протича леко, както е и в момента. Чудиш се болен ли си, или не, защото не ти е съвсем комфортно. Наблюдаваме повишаване на случаите. И, разбира се, при възрастните хора COVID остава по-сериозна заплаха, каквито са и много други заболявания“. Това каза вирусологът проф. Д-р Радка Аргирова пред „24 часа“.

Децата боледуват много леко, посочи д-р Аргирова. Колективните мероприятия категорично допринасят за разпространението, изобщо събирането на хора независимо дали това е класна стая, или градският транспорт със затворени прозорци в хладно време. Със застудяването ще се увеличават и местата, в които човек може да се зарази поради недостатъчното проветряване. Същият фактор ще увеличава и случаите на грип, каза вирусологът.

Проф. Аргирова очаква по-изявен, по-тежък грипен сезон. „След COVID доста отслабна имунитетът на хората, а и грипът в изминалите години бе по-слабо наблюдаван, така че и към него е намалена защитата. Затова очаквам, че като дойде грипът, положението ще е малко по-тежко от други години“, посочи тя.

„Трябва повече да се говори и пише, че доброто здраве и имунитет се поддържат с най-естествената профилактика. Няма нищо чудодейно, разчитаме на здравословно хранене, достатъчно сън, движение, добра лична хигиена и на средата за предпазване от други заразни заболявания. Малко хора го правят. Сега е времето и за ваксина – особено по-застрашените от усложнения – например възрастните хора и тези с имунни дефицити, да го направят. Нищо повече от нещата, които всяка година напомняме преди сезонните болести“, обясни проф. Аргирова.

По думите й е добре всеки да направи един есенен курс с витамини и да е физически активен. „Това е и моята рецепта, не правя нищо тайнствено. В добавката, която лично аз взимам за един месец през есента, са включени основните познати съставки, които потенциално може да подкрепят здравето и имунитета като витамини А, С и D, витамини от група B, металите и минералите цинк, мед, селен, йод, желязо, магнезий и др.“, каза вирусологът.

Според проф. Аргирова следващият пандемичен вирус, който ще събори на легло света, пак ще бъде коронавирус.

„Тези вируси са много приспособими, силно изменчиви и поради това имат голям потенциал за пандемия. Че ще е коронавирус, нямам съмнение, въпросът е от кое животно ще “прескочат” до възможност да заразяват хора. Коронавирусите са ни обеца на ухото. След наскоро преминалата пандемия изключително задълбочено се следят пазари за животни и ферми за животни, отглеждани за кожата като норки например, но не само“, каза воирусологът.

Елка Василева

dnes.bg

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search