Пенкината дупка – новата туристическа актракция на Господинци!

Една разходка из скритата, дива и красива родопска част на Господинци, ни предлага кметът на селото.

…Ако някога тази част на Господинци през лятото косачи косяха тучни ливади и кервани от коне и магарета караха снопи със сяно, а зимата стада  животни с чанове и дървари е огласяха с ехото на брадви, днес тази местност и прочутите Заневи, Ходжови и Калапотски ливади са се превърнала в дива пустош. Сякаш никога тук не е кипяло живот – диво, тихо, красиво и спокойно синьо небе, есенни гори и тишина, която се нарушава само от ромоленето на малката селска река. Вървиш в тишината и след четиридесет минути реката те отвежда пред скален каньон -величествен и красив.

„Скока“ така го наричат местните, векове наред водата е дълбала и прорязвала скалата и образувала чудно красиви форми. Каньонът внушава  величие и страх, но окото иска да види тези природни красоти.

Минаваш през него и си пред входа на „Пенкината дупка“ – малка пещера, която през шейсетте години на миналия век, чистейки бурени и тръни за да си правят ливада семейство от село Осиково попада на  зазидан вход на пещера, а в страни на скалата има изписан нишан. Решават да разбият зида и когато отварят входа, вътре намират бакърени казани с жълтици. Зазидано комитско имане, или бягащи от войната през 1912г. богати мюсюлмани са го оставили, не се знае. Но имането довежда до фатален край неговите откриватели. Пещерата е дълга  около 20 метра в нея има и скални  образувания и е дом на прилепи. Връщаш се от там и отиваш в другия ръкав на реката на другия „Скок“ и попадаш на малък красив водопад и уникален скален феномен.

Скрити и забравени, тези природни феномени чакат  посетители за да им покажат цялата си природна красота.

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search