Кюстендилец изографисва храма в Нови чифлик безвъзмездно и с приятели

Евгени Серафимов е преподавател по рисуване в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в град Кюстендил. Същевременно е художник, иконописец, основател и ръководител на школата „Новите майстори“, като е водил и школа по иконопис, част е и от църковния хор към храм „Свети Димитър“ в Кюстендил.

За изкуството казва, че то винаги е било част от живота му.

„Учениците много често ме питат „Вие откога рисувате“, всъщност аз не помня момента, в който не рисувам. Както знаем, всички деца обичат да рисуват, едни спират по-рано, други по-късно, а някои не спират. Аз съм от тези, които не се спряха“, споделя Серафимов пред Радио Благоевград.

Той се занимава с модерно изкуство, но иконописта е нещото, което осмисля целия му живот и казва, че за него самото изкуство без вяра, би било само декорация. Любовта към изкуството и религията го водят до храма „Успение Богородично“ в родното село на неговата майка – Нови чифлик. Селото е сравнително ново в исторически план и дълго време е без своя черква. Преди 20 години се стига и до дългоочакваната първа копка на такава. Следват основите, градежът и покривът, но скоро парите свършват и години наред няма развитие по строежа й. Идва моментът, в който църквата бива измазана, монтира се дограма и остава голямата задача – да бъде изографисана. Тогава съдбата или Бог избират това да бъде извършено именно от Евгени, който усеща специална връзка с мястото.

„Това е родното село на моята майка. Там съм прекарвал летата, ваканциите. Това е моята връзка със земята, с природата, моята незатихваща връзка с детството. Едно много специално и много важно място за мен, откъдето аз черпя сили. Всеки човек има такова място на света за себе си, това е моето“, разказва Евгени.

Поканата да изографиса храма „Успение Богородично“ идва преди години от свещеника на селото.

„На един селски курбан, отец Георги от съседното село, който тогава обслужваше и нашето село, ми каза „Момче, ти какво чакаш, а не захващаш иконописта по черквата“, спомня си Евгени. Така той приема задачата да изографиса храма. Първо, заедно със свой приятел, изработват иконостаса. Друг приятел пък изковава свещниците и полилея. С времето, в мисията да завършат цялостния облик на храма, се включват напълно безвъзмездно много хора. Преди 2 години църквата е и осветена. Днес ученици пък помагат на Евгени в изографисването.

„Надявам се не толкова чрез думи, а колкото с личен пример, децата да добият усещането, че в този свят не всичко се купува, не всичко се прави за пари, трябва да имаш енергия и време да кажеш „благодаря“, да направиш нещо от благодарност към живота и хората, че си жив, че си здрав, че имаш професия, че Господ ти е дал талант. Модерното изкуство е нещо задължително така или иначе, защото живеем в съвремието, но без вярата и без християнството, това би било просто празно забавление, защото да, хубаво е да се говори за изкуство, хубаво е да се правят красиви неща, но за мен лично, като учител, като творец, е много важно да остане нещо в християнски план и това е именно иконописта“, споделя за Радио Благоевград Евгени.

Мечтата на твореца е да види храма „Въведение Богородично“ изцяло завършен и изографисан и отвън. В момента той рисува купола, който се надява да завърши до края на есента, следват таваните и стените, но е сигурен, че когато Бог е решил там да има един красив храм на вярата, той ще се случи.

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search