Благоевград отбелязва 112 години от Освобождението на града и Пиринска Македония с поредица от събития

С богата тържествена програма в Благоевград ще бъдат отбелязани 112 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония, съобщиха от общинския пресцентър на официалната фейсбук страница на Община Благоевград. Честванията са на 5 октомври и ще започнат с панихида за загиналите за свободата на България и Пиринския край, след което ще бъдат положени цветя пред паметните знаци на майор Иван Павлович Орлински, генерал Спас Георгиев, Хаджи Коте Чорбаджигошев и мемориала на Делчевия род, намиращи се в двора на храм „Въведение Богородично“ в квартал „Вароша“.

Цветя ще бъдат положени и пред бюст-паметника на българския революционер, борец за свободата на Горна Джумая и Пиринска Македония Ичко Бойчев, след което ще бъде издигнато знамето на България и ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев. Благоевградската общественост ще почете празника и с полагане на цветя на паметника на Македоно-одринското опълчение „Майка България“ на площад „Мите Марков“ (при Младежки дом).

„Панорама на изкуствата“ ще има следобед на площад „Георги Измирлиев“, а в зала „22 септември“ ще се проведе тържествена сесия на Общински съвет – Благоевград. Вечерта е предвиден концерт на ансамбъл „Пирин“, след което на сцената на площад „Македония“ ще излезе рок групата „Тангра“.

Второто освобождение на Горна Джумая става факт на 5 октомври 1912 година, припомнят от Община Благоевград. Части на VII Рилска дивизия преминават охраната на границата на Османската империя, намираща се на моста на р. Рилска при село Бараково и освобождават днешния Благоевград. Частите на българската армия продължават победоносния си поход на юг и освобождават окончателно от османско иго целия Пирински край.

На 4 октомври, по повод годишнината, във фоайето на Регионален исторически музей – Благоевград ще бъде открита изложбата „Защо датата 5 октомври е важна за Благоевград?“, организирано от сдружение „Съзнание“, със съдействието на РИМ – Благоевград, Регионална библиотека „Димитър Талев“ и Градска художествена галерия.

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search