Шолц и ЕС с мощен призив: Иран рискува да възпламени целия регион, „Хизбула“ трябва незабавно да…

Германският канцлер и Съюзът изразиха притеснението си от бързото ескалиране на напрежението в региона

Германският канцлер Олаф Шолц днес призова Иран и „Хизбула“ незабавно да прекратят атаките си срещу Израел и предупреди, че Иран рискува да възпламени целия регион, предаде Ройтерс.

Германия и партньорите ѝ ще продължат да работят за прекратяване на огъня, добави той.

Иран рискува да възпламени целия регион – това трябва да бъде предотвратено на всяка цена. „Хизбула“ и Иран трябва незабавно да прекратят атаките си срещу Израел“, каза Шолц.

Междувременно ЕС отново призова за незабавно прекратяване на огъня между „Хизбула“ и Израел. Това каза върховният представител за външната политика Жозеп Борел.

„Изстрелването на ракети и снаряди от „Хизбула“, започнало на 8 октомври 2023 г., трябва да бъде прекратено, а суверенитетът и на Ливан, и на Израел трябва да бъде гарантиран, написа Борел в социалната мрежа Х.

„Осъждам по възможно най-категоричен начин вчерашната атака с балистични ракети от Иран към Израел. Такива действия заплашват регионалната стабилност и водят до ескалация на напрежението при така или иначе изключително несигурната обстановка. Призовавам всички страни да закрилят живота на невинните цивилни“, написа в соиалната мрежа Х председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Същевременно върви консулска координация в реално време между страните членки на ЕС и на други асоциирани държави с цел гарантиране на подготовката им за извънредни ситуации.

blitz.bg

 

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search